• 0

Avio-industrija Srbije i regiona jaka uprkos koroni: Novi izgled Tesle, još helikoptera za Vojsku...

Nove investicije i aktivnosti domaćih i inostranih kompanija u srpskoj vazduhoplovnoj industriji daju nadu za povratak rasta već ove godine

  • 0
Zgrade, naselje, avion, aerodrom Foto: Shutterstock

Prvi dan trećeg po redu vazduhoplovnog samita jugoistočne Evrope (SEAS) održan je danas u Beogradu kao online/hibrdna konferencija. Najveće okupljanje vazduhoplovne industrije u Srbiji i regionu bilo je posvećeno uticaju pandemije na civilni vazdušni saobraćaj i nabavke vazduhoplovne tehnike za Vojsku Srbije.

Učesnici su konstatovali da je uticaj Korone bio slojevit, iznenadan i poguban prvih godinu dana ali da nove investicije i aktivnosti domaćih i inostranih kompanija u srpskoj vazduhoplovnoj industriji daju nadu za povratak rasta već ove godine.

Konferenciju je otvorio novi ambasador Kanade u Beogradu Džajls Norman.

Kompanija Erbas potvrdila je na konferenciji uspešnu saradnju sa državom Srbijom tokom nabavke novih helikoptera 145M za Vojsku Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Predstavnik najvećeg evropski vazduhoplovnog konglomerata Cezar Lopez rekao je da Erbas računa na dalju saradnju sa Srbijom kako u daljim nabavkama helikoptera tako i u civilnom sektoru u podršci Er Srbiji koja je većinski bazirana na Erbas letelicama.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović potvrdio je da će Vojska Srbija dobiti još helikoptera ali i da se projekti istraživanja i razvoja domaće tehnike nastavljaju. Najavio je razvoj nove verzije domaćeg školskog aviona Lasta sa turboelisnim motorom ali i nastavak na modernizaciji domaćeg mlaznog jurišnika Orao.

Direktor aerodroma "Nikola Tesla" Fransoa Berizo potvrdio je da kompanija Vansi neometano nastavlja sa ulaganjima u proširenje infrastrukture najveće srpske vazdušne luke i premijerno je prikazao novi budući izgled novih renoviranih i proširenih terminala koji će šira javnost videti ovog petka.

Direktor kompanije Avia Prime, novog vlasnika Jat Tehnike Pjotr Kačor pričao je o uticaju Korone na posao održavanja aviona uz potvrdu važnosti srpske kompanije za ovaj evropski konzorcijum.

seas Foto: Žaklina Teofilović, HR direktor MTU Srbija

Direktorka ljudskih resursa nemačke kompanije MTU koja će izgraditi postrojenje za remont delova mlaznih motora u Srbiji Žaklina Teofilović rekla je da su već počeli sa zapošljavanjem srpskih stručnjaka, inženjera i avio-mehaničara i da se uskoro očekuje svečanost polaganja temelja novog postrojenja kod Stare Pazove. 

Kompanija Pink Research and Development Centar, vazduhoplovno-inženjerska kompanija koja je razvila  leteći taksi, predstavila je na konferenciji svoj novi proizvod: prvi serijski proizveden dron. Ovom prilikom su industriji prikazali kako funkcionišu kao vertikalno integrisani proizvođač i centar za istraživanje i razvoj u segmentu vazduhoplovne tehnike, posebo dronova. 

Na SEAS-u su prvi put nastupili novi direktori dve nove avio-kompanije u regionu. Predrag Todorović, direktor nove crnogorske nacionalne avio-kompanije Air Montenegro i Stjepan Bedić, direktor nove privatne hrvatske čarter avio-kompanije ETF Airways.

Njihove aktivnosti dokaz su da avio-biznis funkcioniše uprkos Koroni i kako su sami naglasili: avio-kompanije obezbeđuju najbržu, najbezbedniju i najpraktičniju povezanost građanima, privredi i turizmu od svih vidova prevoza.

Video: Simbol srpsko- američkog prijateljstva: Ovako izgleda novi aerodrom u Pranjanima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>