• 0

Potpisan ugovor za gasni interkonektor Srbija - Bugarska: Cev duža od 100 metara

Za bespovratnu pomoć od 49,6 miliona evra, za finansiranje tog projekta, potpisan je sporazum u decembru 2018. između Vlade Srbije i Evropske komisije

  • 0
nafta, gas, cevi

Foto: Pixabay

Finansijski ugovor za projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska potpisali su danas u Vladi Srbije ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB), Liliana Pavlov.

Potpisivanju su prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, i šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici. Ukupna vrednost tog projekta, prema proceni EIB-a, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, a ostatak troškova će se pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP "Srbijagas".

Za bespovratnu pomoć od 49,6 miliona evra, za finansiranje tog projekta, potpisan je sporazum u decembru 2018. između Vlade Srbije i Evropske komisije.

Naime, 11. januara ove godine raspisan je javni poziv za izbor nadzora na projektu gasne interkonekcije Srbija - Bugarska, što je bio prvi korak u pripremi za početak izgradnje novog gasovoda. Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, raspisao je u martu tender za radove na izgradnji tog gasnog interkonektora.

Kako je navedeno u tenderu, radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Cev za gas biće dugačka oko 109 kilometara, veličine je DN700 i imaće radni pritisak od 55 bara. Početak gradnje se očekuje krajem ove godine, a planirani kapacitet gasovoda Niš - Dimitrovgrad je 1,8 milijardi kubika godišnje, u planu je da bude operativan 2023. godine.

Realizacijom projekta obezbeđuje se diverzifikacija pravaca i izvora snabdevanja gasom, što će značiti veću sigurnost snabdevanja Srbije i regiona i omogućiti dalji razvoj distributivne gasne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji.

Inače, ideja izgradnje gasne interkonekcije radi diverzifikacije pravaca i snabevača gasom postoji već gotovo tri decenije, a Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Video: Vučić: Do Novog Sada ići ću vozom, lepše i brze, nego auto-putem gde je uvek gužva

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari