• 0

CEO firme koja je stvorila TikTok daje ostavku: "Nemam potrebne veštine za to mesto, asocijalan sam"

Zanga Jiminga će na tronu ByteDance-a zameniti suosnivač kompanije, Rubo Liang

  • 0
Zhang Yiming Zhang Yiming / Foto: Profimedia/AFP

Izvršni direktor i suosnivač TikTok-ovog vlasnika ByteDance, Zang Jiming, najavio je da će podneti ostavku i preći na novu funkciju do kraja godine.

U pismu zaposlenima, Jiming je rekao da će ga naslediti kolega, takođe suosnivač Rubo Liang. Ovaj potez predstavlja najveći potres za kineskog tehnološkog giganta, još od njegovog pokretanja pre skoro 10 godina.

Popularnost TikTok-a pomogla je da ByteDance postane globalna senzacija, mada je isto tako kompanija već duže vreme pod "budnim okom" SAD, budući da je aplikacija za kratke video zapise optužena za špijunažu.

"Istina je da mi fale neke veštine koje čine idealnog menadžera. Više sam zainteresovan za analizu organizacionih i tržišnih principa i korišćenje ovih teorija za dalje smanjivanje upravljačkog rada, nego za stvarno upravljanje ljudima", napisao je Jiming u poruci.

Kineski preduzetnik (38), čije se neto bogatstvo prema Forbes-u u 2021. procenjuje na 36 milijardi dolara, takođe je rekao da "nije previše društven", te da više voli da komunicira onlajn, da čita, sluša muziku i razmišlja o daljim mogućim planovima.

Najnovija Liangova uloga u kineskom divu bila je "šef odeljenja za ljudske resurse". U pismu se takođe kaže da će se promena rukovodstva dogoditi u narednih šest meseci, kako bi se osigurala nesmetana tranzicija. ByteDance, sa sedištem u Pekingu, osnovan je 2012. godine, a kreator je mega popularne aplikacije TikTok.

Za TikTok se procenjuje da ima oko 700 miliona aktivnih korisnika mesečno, piše BBC. Ipak, ta ogromna popularnost došla je sa cenom. Proučavale su je vlade širom sveta, uključujući Ameriku i Kinu.

tiktok, aplikacija Foto: Pixabay

Tokom svog predsedničkog mandata, Donald Tramp je redovno napadao ByteDance, optužujući TikTok da predstavlja pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti. Političari i zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog korisnika, tj. njihovih ličnih podataka koji se, navodno, prenose kineskoj vladi.

TikTok je negirao optužbe da je delio korisničke podatke.

Prošlog meseca, ByteDance je bila jedna od 13 onlajn platformi koje su kineski regulatori pozvali na pridržavanje strožih propisa u svojim finansijskim odeljenjima, kao deo šireg napora da se zauzdaju tehnološke kompanije. Internet platforme igrale su važnu ulogu u poboljšanju efikasnosti finansijskih usluga i širenju pristupa finansijskim uslugama većem broju ljudi.

Ipak, Narodna banka Kine, navodi se u saopštenju, kaže da su istovremeno neke finansijske usluge radile su bez licenci, a postoje ozbiljna kršenja pravila u oblastima kao što su regulatorna arbitraža, nelojalna konkurencija i nanošenje štete potrošačima.

Video: Misteriozne poruke vanzemaljcima ili borba za opstanak: Ovako Francuzi brane vinograde od mraza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>