• 0

Od pića i hrane do nege: Tržište neprestano raste, kafa s ovim mlekom skuplja 30%

U 2018. globalno tržište bademovog mleka bilo je procenjeno na 5,2 milijarde dolara, a ocena je da će u periodu od 2019. do 2025. porasti 14,3 odsto

  • 0
Bademovo mleko Foto: Shutterstock

Kremasta i bogata tekstura i prepoznatljiv, slatkast ukus, razlikuju bademovo mleko od raznih drugih alternativa kravljem mleko na tržištu, a među njima su sojino, kokosovo, ovseno.

Mnoge gradske kafeterije nude ove vrste kao zamenu za tradicionalno mleko, a potražnja jača, i to ne samo kod nas. Nedavno je Starbaks u SAD imao problem sa nestašicom ovsenog mleka, čija je prodaja porasla 138% tokom protekle godine.

Ipak, mnogim konzumentima, prema subjektivnom mišljenju, bademovo mleko po ukusu najviše može da parira kravljem punomasnijem mleku - čiji bogat ukus kafu čini lepšom.

Iako se razne alternative za kravlje mleko danas naširoko koriste u kuhinji, za spremanje poslastica, u Srbiji se i dalje najviše primenjuju prilikom pripreme kafe. Naravno, taj napitak sa dodatkom ovsenog, bademovog ili kokosovog mleka - automatski više košta, u proseku za 20, 30 dinara.

U 2018. globalno tržište bademovog mleka bilo je procenjeno na 5,2 milijarde dolara, a ocena je da će u periodu od 2019. do 2025. porasti 14,3 odsto. Ono je savršena zamena mleku za vegane, budući da je na biljnoj bazi, a poznato je i koliko rapidno napreduje ta industrija.

Poređenje cena mleka

1. Bademovo mleko od 1l košta oko 300 dinara, zavisno od trgovinskog objekta i proizvođača.

2. Ovseno mleko premašuje tu cifru, i košta od 320 do čak 400 dinara, po litru.

3. Sojino mleko je oko 350 dinara za 1 litar.

4. Litar dugotrajnog kravljeg mleka može se naći već za 80 dinara, posebno na akcijama.

5. Na tržištu postoji i "kokos mleko sa pirinčem", po ceni od 300 dinara za litar.

Bogato je vitaminom E i OMEGA-3 masnim kiselinama. Konzumacija posebno raste u Severnoj Americi, pri čemu je studija pokazala intenzivan tok rasta od 2015. do 2025, a bademovo mleko se maltene podjednako koristi u industriji napitaka, zamrznutih slatkiša, lične nege (kozmetika) i ostalih kategorija.

U čemu je "trik"?

Svakako da u svemu ima marketinga, ali i želje za okretanjem nekim zdravijim navikama. Predviđa se da će sve veći slučajevi netolerancije za laktozu i hiperholesterolemije i ubuduće podsticati potražnju za bademovim mlekom na tržištu.

Proizvod je lišen holesterola i laktoze, što ga čini popularnim izborom, posebno među veganskim potrošačima. Preferencija za vegansku ishranu uticala je na potrošače da odaberu zamenu za kravlje mleko. Alternative, poput biljnog mleka, novi su trend koji može poslužiti i kao ekonomična opcija za zemlje u razvoju i na mestima gde zaliha kravljeg mleka - nema dovoljno.

Bademovo mleko ima različite primene, kao što smo već pomenuli: koristi se u industriji pića, zatim kada je reč o smrznutim dezertima, kod proizvoda za ličnu negu, a takođe može biti glavni sastojak za proizvodnju čokolade, kremastih likera i pekarskih proizvoda.

Bademovo mleko se značajno koristi u zemljama kao što su Indija, Japan i Kina, pa će stoga proizvod verovatno beležiti povoljan rast tokom narednog perioda u tom regionu. Ogroman opseg primene proizvoda u industriji hrane i pića rezultirao je pojačanom potražnjom.

 

Na primer, prema izveštaju koji je objavio National Institutes of Health (NIH), većina populacije koja ne podnosi laktozu pripada istočnoj Aziji, što proizvođačima bademovog mleka nudi širi opseg da vladaju u tim regionima. Pića su činila 31,8% udela u globalnom prihodu u 2018. godini, zbog šireg obima primene u industriji.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by @sousika_store

Očekuje se da će se segment primene lične nege proširiti na CAGR (compound annual growth rate) od 14,6%, tokom narednog perioda - zbog jedinstvenih svojstava pogodnih u borbi protiv starenja i visokog udela vitamina B6, vitamina C, vitamina E i cinka.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>