• 1

Imali su najgoru reklamu ikad, a sada su spektakularno izašli na berzu: Mleko više nije samo kravlje

Alternativa kravljem mleku sve je traženija

  • 1
Oatly kompanija logo Foto: Shutterstock

Švedski proizvođač veganskog mleka Oatly Group prikupio je 1,4 milijarde dolara u početnoj ponudi deonica na američkom tržištu kapitala.

Akcije kompanije su odmah po lansiranju skočile.

Firma je postavila svoju cenu akcije po 17 dolara, ali je to otvorilo trgovinu na 22 dolara, tako gurajući vrednost kompanije na više od 13 milijardi dolara.

Ovo je još jedan dokaz kako raste popularnost alternativa mleku.

Kompanija inače među deoničara ima grupu američkih zvezda iz sveta filma, muzike i zabave i u početnoj ponudi deonica došla su do značajnog kapitala.

Popis dosadašnjih investitora u Oatly uključuje čuvenu TV voditeljku i preduzetnicu Opru Vinfri, zatim glumicu Natali Portman, muzičara Džej Zija i nekadašnjeg prvog čoveka Starbaksa Haurda Šulca.

Analitičari ističu kako se Oatlyjev izlazak na berzu dogodio usred kritičnog perioda za američko tržište koje se suočava s pojačanom volatilnošću uzrokovanom strahovanjima investitora od dolaska inflacije.

To je dovelo do značajne rotacije kapitala iz deonica rastućih kompanija – pre svega tehnoloških – prema kompanijama iz cikličkih sektora koje bi trebalo da profitiraju od ekonomskog oporavka.

Listiranje Oatlyja došlo je u trenutku kada prehrambeni sektor usmeren na vegetarijance i vegane nastavlja da privlači pažnju investitora, posebno nakon što su lanci restorana brze hrane počeli da sastavljaju jelovnike namenjene gostima koji traže zdravu hranu kao i onu koja ne utiče štetno na okolinu.

Dobar deo potražnje za veganskom hranom dolazi od potrošača koji pripadaju naraštaju milenijalaca i generacije Z. Oatly su još 1990. osnovala braća Rickard i Björn Öste, a prošle godine kompanija je dokapitalizovana s 200 miliona dolara.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>