• 2

"Beogradske elektrane" odnedavno proizvode i struju

U okviru toplane "Voždovac" proradilo moderno kogenerativno postrojenje koje kombinovano pravi obe ove vrste energije

  • 2
Novi Beograd, panorama Novog Beograda, toplana

Foto: Marko Jovanović

Uz toplotnu energiju "Beogradske elektrane" odnedavno proizvode i struju jer je posle 18 godina u okviru toplane „Voždovac” proradilo moderno kogenerativno postrojenje koje kombinovano pravi obe ove vrste energije.

- Postrojenje je vredno oko 6,5 miliona evra i ima instalisani kapacitet za proizvodnju 10 megavata električne energije i 10 megavata toplotne energije. Proizvedena struja isporučuje se u distributivni sistem EPS-a po subvencionisanoj tarifi kao zelena energija, dok se proizvedena toplota koristi za grejanje i potrošnu toplu vodu. U periodu van grejne sezone potrošna topla voda se proizvodi isključivo pomoću ovog kogenerativnog postrojenja i to za potrošače na grejnim područjima toplana „Voždovac” i „Medaković” - objašnjavaju iz „Beogradskih elektrana”, prenosi Politika.

Kako kaže Rade Basta, direktor ovog preduzeća, ovo je samo jedan od projekata koje su "Elektrane" realizovale u okviru mera Vlade Srbije i mera podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i kombinovanom proizvodnjom.

- Rezultat, na koji svi možemo biti ponosni, plod je dvodecenijske saradnje Ministarstva rudarstva i energetike, grada i „Beogradskih elektrana” sa Nemačkom razvojnom bankom KfV. Ovim programom jasno su definisani ciljevi: povećanje energetske efikasnosti, unapređenje zaštite životne sredine i povećanje životnog standarda građana. Do sada su realizovane četiri faze ovog programa, a „Beogradske elektrane” bile su aktivan učesnik u tri - istakao je Basta.

U toku kombinovane proizvodnje koristi se do 40 odsto manje energenata nego kad se struja i toplota proizvode ponaosob. Kao pogonsko gorivo koristi se ekološki najprihvatljiviji prirodni gas. Tako se, kažu iz „Beogradskih elektrana”, smanjuje emisija štetnih materija u atmosferu, što doprinosi čistijem vazduhu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>