• 0

Čuvena banka podiže minimalac: Pre samo četiri godine satnica je bila 15 dolara, sad je znatno veća

Godine 2017. banka je povisila satnicu na 15 dolara, a potom su 2019. najavili da će u naredne dve godine podići taj nivo na 20 dolara

  • 0
Epl, JPMorgan, Banka Amerike

Foto: Tanjug/AP

Banka Amerike (Bank of America), jedna od najznačajnijih institucija ne samo u toj zemlji već i u svetu, donela je odluku da do 2025. godine povisi minimalnu platu na 25 dolara po satu.

Prema pisanju Blumberga i rečima izvršnog direktora, Brajana Mojnihana, to će banku koštati nekoliko stotina miliona dolara u godini. Otkako je ponovo obelodanjen problem, vezan za izgaranje na poslu i stres, a koji se odnosi na Goldman Sachs - tako su banke počele više da brinu u svojim radnicima.

Nedavno smo pisali i o jednokratnim bonusima za mlade bankare, od 40.000 američkih dolara, koji imaju za cilj da podstaknu i zadrže radnike u bankama. Kada je reč o Banci Amerike, to nije prvi put da podižu nivo minimalne zarade.

Godine 2017. banka je povisila satnicu na 15 dolara, a potom su 2019. najavili da će u naredne dve godine podići taj nivo na 20 dolara, i to pre roka, a povećanje je uticalo na više od 200.000 zaposlenih. Nacionalna rasprava o minimalnim zaradama, koja je dotakla i čuveni Mekdonalds, izgleda da ima efekta.

Sve se dodatno zahuktalo tokom pandemije i nakon inauguracije predsednika SAD, Džoa Bajdena, koji podržava podizanje savezne minimalne zarade na 15 dolara po satu rada. Navodi se i da će "Bank of America" od svojih dobavljača i partnera takođe tražiti povećanje minimalca za zaposlene.

To bi, prema ocenama, trebalo da obuhvati više od 2.000 firmi koje dobavljaju i čak 43.000 zaposlenih. Već 99% dobavljača sada plaća najmanje 15 dolara na sat, kaže Mojnihan.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>