• 12

Jadranski biser je pre 80 godina postao top letnja lokacija: Zašto turisti hrle baš tamo?

Opatija se nalazi na samoj obali Kvarnerskog zaliva, ima prelepe vile i apartmane, arhitekturu, prirodu

  • 12
Opatija, Hrvatska, plaža, more, letovanje, odmor, Croatia Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

U Primorsko-goranskoj županiji (Hrvatska) leži grad koji našim gostima možda nije toliko zanimljiv, kao Rovinj, Dubrovnik ili Pula, ali "tiha voda breg roni". Opatija je duže vreme, ali uspešno gradila svoju reputaciju, a negde tokom četrdesetih godina 20. veka nametnula se kao top turistička lokacija.

Među lokalcima i strancima, Opatija je, pored Dubrovnika, verovatno najpoznatiji primorski grad Hrvatske, iznad kojeg se proteže planina Učka, puna šume. Dakle, Opatija turistima pruža i planinsku i morsku atmosferu, a iz godine u godinu je posećuje sve više turista.

Naravno, interesovanje je bilo manje tokom 2020, kao i svuda, zbog situacije  sa kovidom. Tada ste mogli da iznajmite vilu sa bazenom u ovom gradu za svega 40 evra po danu, što inače nije slučaj. Cene su dosta jače. Ipak, Hrvatska sada ima dobro osmišljenju promotivnu kampanju, virus se realtivno drži pod kontrolom (čemu doprinosi i vakcinacija), te se očekuje nalet turista na celom Mediteranu.

Opatija se nalazi na samoj obali Kvarnerskog zaliva, ima prelepe vile i apartmane, arhitekturu, prirodu. Možda niste znali, ali baš u tom gradu je 1884. godine izgrađen prvi hotel - jedinstven na Balkanu. "Quarnero" je imao 60 soba i čak paviljon sa unutrašnjim bazenom, za ugođaj kupanja u zagrejanoj morskoj vodi.

Godinama i decenijama unazad Opatiju masovno posećuju slikari i umetnici, što je dodatno uticalo na reputaciju grada, ali i rast cena. Odsesti u ovom jadranskom biseru, kako često zovu Opatiju, nije jeftino, ali je izvan očekivanja prosečnog turiste. Luksuznog smeštaja ima svuda, te su gosti najpre impresionirani atmosferom.

Ono što je važno istaći jeste da Opatija ne živi od "stare slave", već intenzivno obogaćuje svoju ponudu, i postala je poznata po velnes centrima. Prelepi parkovi, otmeni restorani i smeštaj - zajedno privlače goste sa svih strana sveta, ali mahom one sa dubljim džepom.

Istražili smo cene top apartmana u Opatiji, za period od 15. do 22. juna, za dve odrasle osobe. U proseku svi smeštajni objekti imaju visoku ocenu, skoro 9 ili više, na sajtu Booking. Cene idu od nekih 45.000 dinara (što je cena s popustom), preko 60.000/80.000, pa do čak 200.000 ili 300.000 dinara.

Na skupljoj strani su apartmani sa bazenom, koji pripadaju tzv. "deluxe" kategoriji, a preko sezone nude pristup otvorenom bazenu napolju i đakuziju. Besprekorno su uređeni: moderno, u neutralnim bojama, a pogled sa terase je magičan - direktno na more. Takvi stanovi svakako imaju veću cenu od ostalih.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joja sa Kozare

    23. maj 2021 | 14:15

    Zaobiđite me

  • Kole

    23. maj 2021 | 14:27

    Samo oni koji nisu srpskog roda odlaze u tu zemlju srpskog stradanja.

  • Berlin

    23. maj 2021 | 15:06

    Džaba kad nema plaže. Zbog bazena mogu i u planinu. To vredi za celu HRV obalu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>