• 4

On je balkanski Ilon Mask: Za tri godine planira da lansira robotaksi, a ovako izgleda ruta

Zagreb dobija i trg i park, i postaje jedan od prvih gradova na svetu u kojem će biti dostupna usluga robotaksi vozila, a sve zahvaljujući tridesettrogodišnjem preduzetniku

  • 4
Mate Rimac

Mate Rimac / Foto: Profimedia/AFP

Osnivač firme "Rimac Automobili" kreće u prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna (oko 450 miliona evra) vrednog projekta za razvoj i uspostavljanje mreže električnih autonomnih taksija u Zagrebu.

Godine 2024. Zagreb će postati jedan od prvih gradova na svetu u kojem će biti dostupna usluga robotaksi vozila, odnosno korišćenje samovozećih, električnih taksija putem aplikacije. Ako je za verovati preduzetniku Mati Rimcu, to će uskoro postati stvarnost, prenosi Index.hr.

Rimac, naime, kreće u izgradnju parka, trga, garaža i stanica za punjenje električnih, samovozećih taksija, robotaksija, kako ih zovu na Savi - na livadi prekoputa zagrebačkog Studentskog doma "Stjepan Radić". Trebalo bi da budu lansirani do 2024. godine.

Konkurs je raspisan i arhitektonska rešenja pristižu, a kompletan objekat bi trebalo da bude gotov do kraja 2022. Na početku Jarunske ulice Rimac će napraviti bazu za robotaksi vozila, odakle će kretati prema gradu i vraćati se na punjenje baterija.

Kompleks se zvanično zove Centar mobilnosti i uključuje gradski trg, park i objekat sa e-stanicama za punjenje. Ovo je tek prvi korak prema realizaciji vrednog Rimčevog projekta, najavljenog u martu ove godine.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha

    23. maj 2021 | 14:46

    Eto sada je balkanski zato sto je u Hrvatskoj a da se pravi u Srbiji onda bi rekli Srpski.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>