• 1
 ≫ 

Radnici neće ostati bez posla, termoelektrane neće umreti preko noći: Šta znači energetski plan?

 ≫ 

Energetska tranzicija znači planiranje, kao i velike investicije u nove energetske kapacitete

  • 1
energija, struja, sijalica

Foto: Pixabay

Energetska tranzicija ne znači ni naglo zatvaranje termoelektrana ni gubitak radnih mesta, već pre svega donošenje plana do 2050. koji će Srbiji obezbediti dovoljjno energije, a što podrazumeva i investicije u izgradnju novih energetskih kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta, sapoštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarstvo naglašava da bi se Srbija našla među dobitnicima energetske tranzicije zajedno sa svim drugim nadležnim institucijama, da priprema planove i strategije koji omogućavaju da se deluje pravovremeno, planira rad elektrana do 2050. i obezbedi da Srbija ima dovoljno energije u narednim decenijama.

Ministarstvo ocenjuje da nasuprot činjenicama i planovima stoje netačna i zlonamerna tumačenja, sa ciljem da se iz nečijih ličnih ili političkih interesa izazove strah kod radnika EPS-a da će sutra ostati bez posla, a termoelektrane biti ugašene preko noći.

"Oni koji proces energetske tranzicije, u kojem se nalazi ne samo Evropa već čitav svet, pokušavaju da u Srbiji podriju već u samom početku, u fazi planiranja, pokazuju da ne žele dobro ni najvećim energetskim kompanijama ni njihovim zaposlenima", navodi Ministarstvo i naglašava da je istina da energetska tranzicija znači planiranje, kao i velike investicije u nove energetske kapacitete.

Solarna elektrana na krovu NTP u Čačku

Foto: Rina.rs

Kako se navodi, investicije podrazumevaju i nova radna mesta koja će se otvarati zbog izgradnje i upravljanja novim hidroelektranama, gasnim elektranama, solarnim elektranama, vetroelektranama, i drugim elektranama koje koriste OIE, kao i u proizvodnji pratećih tehnologija, komponenti i opreme.

"Čitav ovaj proces nije počeo niti će se desiti preko noći, već se njime upravlja planski i strateški, u dogovoru države, preduzeća, sindikata i zaposlenih, kao što smo radili i u slučaju podele delatnosti i izdvajanja ''Elektrodistribucije Srbije'' iz EPS", navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energentike.

Na isti način, dodaje se, zajedno sa sindikatima praviće se i planovi rada elektrana do 2050. koji podrazumeva i postepeno smanjivanje proizvodnje električne energije iz uglja.

Video: Naučnik oduševio izumom: Uzmite stari CD, karton i lepak i napravite kućnu elektranu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>