• 0

Zemlja u koju naši hrle ponovo je otvorena: Prvog dana posao dobilo 17.000 ljudi

Vlasti su sada usmerene na to da oporave ekonomiju i smanje broj nezaposlenih, dok sa druge strane kažnjavaju nelojalne gigante

  • 0
Kuvar, kuvanje, hrana Foto: Shutterstoc

Veliko popuštanje epidemioloških mera, koje je od 19. maja u Austriji omogućilo ponovno otvaranje kafića, restorana i hotela, doprinelo je i smanjenju broja nezaposlenih.

Od prvog dana otvaranja, 17.000 kuvara, recepcionara, ali i zaposlenih u kulturi, sportu ponovo je dobilo posao. Daljih 135.000 vratilo se sa skraćenog - na puno radno vreme. Prvi put u poslednjih godinu i po dana, broj osoba bez posla je ponovo ispod 400.000.

Ministar rada, Martin Koher, računa na dalja smanjenja. "Može se očekivati da se ovaj pozitivni trend nastavi narednih nedelja i meseci, kao i da će se na posao vratiti više od 150.000 ljudi", rekao je Koher.

S druge strane, ima još preokreta u ovoj zemlji.

Austrijske finansijske vlasti ozbiljno shvataju svoj posao i ne plaše se ni velikih privrednih giganata, a to je dokazao sada slučaj zaplene vozila zbog poreskog duga Amazona.

Prošle godine, u februaru, finansijska policija izvršila je proveru u novootvorenom distributivnom centru Amazona u Grosebersdorfu, i tom prilikom je kod 130 logističkih preduzetnika ustanovljeno mnoštvo kršenja zakona, neplaćanja socijalnih obaveza.

Iako kod kompanije Amazon nije utvrđena nikakva nepravilnost, što nije ni čudo, jer je u distributivnom centru od tog giganta angažovano svega nekoliko menadžera, ministar finansija Austrije, Gernot Blimel, istakao je da se "preduzetnička odgovornost ne zaustavlja na rampi za otpremu robe".

Amazon kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Samo kod jednog preduzeća koje isporučuje pakete za Amazon ustanovljeno je 48 kršenja zakona i finansijskih obaveza, a zbog neplaćanja kazni nastali su troškovi u visini od 358.000 evra. Pošto preduzeće nije uplatilo novac, finansijske vlasti sprovele su detaljno isplaniranu akciju.

Ustanovljeno je da svi vozači preduzeća redovno kola ostavljaju na parkingu nadomak Amazonovog distributivnog centra. Upravo na tom parkingu je Ministarstvo finansija sprovelo akciju zaplene 26, delimično novih malih kamiona i kombija.

Pored toga je i Amazonu poslat zahtev za zaplenu svih sredstava preduzeća čija su kola zaplenjena. "Posebno veliki internet koncerni profitiraju od korona krize i mi ćemo od njih dosledno tražiti odgovornost u borbi za fer uslove konkurentnosti. Iskreni, ispravni preduzetnik nikada ne sme biti onaj koji je navodno glup", poručio je Blimel.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>