• 0

Svet posle kovida nije isti: I Srbija se menja, potrebni su sektori bazirani na tehničkom progresu

Predsednik SES-a je nagalsio da će Srbija imati vrlo visok bužetski deficit

  • 0
marketing Foto: Freepik

Predsednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović, izjavio je danas da je Srbija dobro prošla u pandemiji i rast će vrlo verovatno biti u skladu sa planiranim, od sedam odsto.

Tradicionalna struktura srpske privrede omogućila je Srbiji da, zajedno sa masovnim programom Vlade Srbije i NBS, prođe relativno neoštećeno kroz pandemiju, rekao je za televiziju K1 Vlahović, inače i osnivač Kopaonik biznis foruma koji danas počinje u Beogradu i održavaće se u hibridnom formatu.

Budući rast zavisiće, kako kaže, od performansi koje ostvare tradicionalne privredne grane kao što su poljoprivreda, industrija, pre svega prehrambena, građevinarstvo i energetika.

- Ali, sa tradiconalnom strukturom teško da možemo da planiramo robusni rast, potrebni su nam i sektori zanovani na tehničkom progresu koji stvaraju uslove za takav rast - rekao je Vlahović i naglasio da se moramo promeniti za promene.

Prema njegovim rečima, kovid je promenio svet koji se neće vrati na staro, ubrzao je promene koje sa sobom nosi četvrta industrijska revolucija i trajno se menja način na koji se priozivodi, distiribuira i razmenjuje vrednost. Srbija se pojavljuje kao atraktivna destinacija za nova ulaganja, rekao je Vlahović i dodao da to u kojoj meri ćemo iskoristi ovaj talas - zavisi od brzine spovođenja reformi.

Predsednik SES-a je nagalsio da će Srbija imati vrlo visok bužetski deficit. Program 26 Kopaonik biznis foruma, kako je naglasio, biće vrlo kompleksan, rasprava će biti dinamična i zanimljiva. Vlahović je, ipak, izrazio žaljenje što ove godine neće biti, kao 2020, skup sa više od 1.400 učesnika.

- Žao mi je što nema vise od 1.000 učesnika jer je forum mesto gde se razmenjuju iskustva, gde se diskutuje o problemima i sklapaju kontakti - rekao je on i dodao da će tokom četiri dana na skupu učestvovati 130 panelista, 120 će ih biti u sali, a 10 će biti iz inostranstva preko Zoom platforme.

Kako naglašava, kvalitet foruma neće biti promenjen u odnosu na prethodne godine, samo je ograničen broj posetilaca. Kaže i da su organizatori Kopaonik biznis foruma očekivali da će i ove godine imati najveći skup i to posle pandemije. Učesnici će biti svi najznačaniji privrednici, vlasnici i direktori najvećih preduzeća i banaka iz Srbije i regiona, ali i sveta.

Na forumu će, podsećamo, između ostalog učestvavti i direktor Roša za Evropu i Aziju, stručanjak Branko Milianović, guverner Jorgovanka Tabaković i gotovo svi ministri u vladi iz ekonomskih resora. Sutra će to biti ministar finasija Siniša Mali, a forum tradicionalno u utorak zatvara predsednica vlade Ane Brnabić, rekao je Vlahović i dodao da će govoriti i specijani gost iz Vašingtona.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>