• 1

Evropa definitivno manje troši: Odeća i putovanja u drugom planu, ali su zato uvećani ovi računi

U proseku, svaka italijanska porodica je potrošila 5.000 evra manje nego prethodnih godina

  • 1
rim, italija

Foto: Unsplash

Relativno skoro smo pisali o Nemcima koji su, praktično, stvorili ekonomski problem, jer ne troše. Banke odbijaju štediše, usled gomilanja para, a građani i da hoće - nemaju gde da troše.

Barem ne kao ranije. S druge strane, mnogima se osladila štednja, jer su vremena krizna. Ovaj fenomen donekle prati čitavu Evropu. Danas je iz Državnog zavoda za statistiku Italije, a prema izveštaju agencije AGI, saopšteno da je potrošnja u toj zemlji u 2020. bila manja za 123 milijarde evra.

Glavni razlog tog pada je, naravno, pandemija. U proseku, svaka italijanska porodica je potrošila 5.000 evra manje nego prethodnih godina. Ali, nije samo da su "ljubomorno" čuvali svoj novac, već su i manje zarađivali.

Takođe su smanjili rashode vezane za putovanja, hotelski smeštaj, sport, rekreaciju. Manje su izdvajali i za zdravlje, iako je aktuelna kriza pre svega - zdravstvena. U te svrhe su, naime, trošili 2,4 milijarde evra manje u odnosu na 2019, dok su na odeću i obuću trošili 13 milijardi evra manje nego inače.

I tamo je zavladao masovni rad od kuće, te su stoga porasli troškovi za struju, vodu i mobilni, a više se trošilo i na kupovinu kompjutera i ostalih uređaja - neophodnih za rad od kuće.

Prema proceni Zavoda, smanjenje potrošnje, koja čini 60 odsto društvenog bruto proizvoda, imaće uticaja na celokupnu ekonomiju zemlje ne samo u ovoj, nego i u narednim godinama.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    25. maj 2021 | 00:14

    Ma hoću da potrošnim milijarde. Međutim ne mogu da zaradom toliko. Kad platim sve račune i zatvorim svaku rupu , ne ostane mi na kraju ni za jedno konopce.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>