• 0
 ≫ 

Kažu da će Srbija izbaciti 3 "jednoroga": Koliko godina ima prosečan novi milijarder?

 ≫ 

Ako ste rođeni sredinom ili krajem osamdesetih godina, i još uvek tražite svoj put u poslovnom svetu, nemojte biti obeshrabreni

  • 0
Kompanije jednorozi, jednorogo, unicorn Foto: Shutterstock

Najpre da vas podsetimo šta su tzv. jednorog firme - to su obično startapi procenjeni na vrednost veću od milijardu dolara. Krajem 2020. u Evropi ih je bilo "svega" 18. Ipak, to možda i ne treba da čudi, s obzirom na vrednost na koju se cilja.

Uglavnom govorimo o tehnološkim startapima, a to je sektor koji sve više jača i u našoj zemlji. Blumberg je pravio zanimljivo istraživanje na temu toga kada osnivači, u proseku, započinju svoj startap biznis, odnosno sa koliko godina. Ipak, treba istaći da je ovde fokus na "jednorozima", dakle, ne na svim startapima.

Kako ove specifične firme napreduju tako brzo? Tako što uspevaju da privuku rekordan broj investicija u poslednje vreme, a izuzetak nije bila ni pandemijska 2020. godina. U domenu "jednoroga" prednjače SAD, mada je i Evropa prošle godine uspela da dosegne nivo ulaganja od 41 milijardu dolara.

Ako ste rođeni sredinom ili krajem osamdesetih godina, i još uvek tražite svoju stazu u poslovnom svetu, nemojte biti obeshrabreni. Novo istraživanje podriva percepciju da je stvaranje uspešnih kompanija "igra za mlade". Tipičan kreator nekog "jednoroga" ušao je u taj biznis sa 34 godine.

Da, tačno je da ima dosta mladih bogataša (oko 20. godine života) ili čak tinejdžera, ali u realnosti, najuspešnije kompanije češće osnivaju ljudi stariji od 30 godina. Magičnu brojku od "34 godine" potvrdilo je istraživanje Super Founders: What Data Reveals About Billion-Dollar Startups, bazirano na podacima koji se odnose na "jednoroge" pokrenute u poslednjih 15 godina.

To znači da iskustvo, ipak, ima brojne prednosti, a njega možete steći samo ako dosegnete neke određene godine i imate prethodno iskustvo u radu. Blumberg se dalje poziva na autora Alija Tamaseba, koji kaže da ima dosta osnivača "jednoroga" u ranim dvadesetim - ali da većina to nije.

posao, kolege Foto: Freepik

American Economic Review: Insights je pre tri godine doneo zanimljive podatke, zasnovane na istraživanju: najveći preduzetnici u Silicijumskoj dolini nisu "nekadašnji studenti koji su napustili fakultet", već je otkriveno da je prosečna starost uspešnog osnivača startapa bila 45 godina.

Istraživači su usmerili fokus na 1.700 američkih kompanija sa najbržim rastom. Ističe se da je iPhone, simbol kompanije "Apple", rođen tek kada je Stiv Džobs imao 52 godine. Ipak, mit o "uspehu u mladosti" opstaje.

Možda niste znali ali osnivač trenutno najpopularnije onlajn platforme za video pozive, Erik Juan, imao je već 41 godinu kada je pokrenuo Zoom. To se desilo nakon što je napustio "Cisco Systems Inc.". Isto tako, Jan Koum, suosnivač WhatsApp-a, došao je na tu ideju sa 32 godine, nakon godina rada u kompaniji "Yahoo".

Video: Vučić: Prosečna plata u martu 555 evra, to smo čekali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>