• 0

Kovid-19 iznedrio šansu za Srbiju: Ko su benčmark investitori i zašto ih nemamo dovoljno?

U okviru Kopaonik biznis foruma biće ukupno održana 22 panela, uz limitran broj učesnika zbog epidemije virusa korona

  • 0
laptop

Foto: Pixabay

Danas je zvanično počeo Kopaonik biznis forum (KBF), a predsednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović, izjavio je pred početak 28. KBF-a, koji se održava do 27. maja u Beogradu, da će ovogodišnji forum pokušati da odgovori na pitanje šta Srbija treba da uradi da bi iskoristila nove šanse, nastale kao posledica pandemije kovid-19.

- Prošle godine samo u naznakama je bilo krize koju najavljuje kovid-19, pandemija još nije bila proglašena, Evropa nije bila u lokdaunu, tako da nismo mogli da sagledamo ni posledice po ekonomiju i društvo koje može ta pandemija da donese - rekao je Vlahović u hotelu Metropol, gde se održava KBF.

Dodaje da se ove godine forum održava u izmenjenom formatu, ali da su predviđene zanimljive teme, pored centralne, a to je: "Svet posle kovida-19: Novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja".

- Očekujem da na ovom forumu, zapravo, dođemo do odgovora na pitanja šta Srbija treba da uradi da bi iskoristila nove šanse koje je pandemija stvorila, odnosno ubrzala je primenu novih rešenja nastalih kao posledica 4. industrijske revolucije. U celoj toj priči Srbija treba da pronađe svoje mesto - naglasio je Vlahović.

Koja je to šansa za Srbiju?

 

Kaže da je jedna od osnovnih - najavljeno povlačenje kapitala sa Dalekog istoka ka Evropi, od strane evropskih i svetskih multinacionalnih kompanija.

- Tema je da li će Srbija sebe preporučiti kao destinaciju za investiranje tih benčmark investitora, koje mi do sada osim retkih slučajeva nismo imali, a koji investiraju u grane sa visokom produktivnošću koje nose visoke tehniničke progrese i stvaraju proizvode sa velikom dodatnom vrednošću, a to je ono što je Srbiji u ovom trenutku i potrebno da bi dostigla robusni rast - istakao je.

U okviru Kopaonik biznis foruma biće ukupno održana 22 panela, uz limitran broj učesnika zbog epidemije virusa korona. Novina u odnosu na sve prethodne godine, jeste da će zdravstveni panel biti održan na početku foruma u nameri da se istakne značaj ovog aspekta u borbi protiv pandemije.

Forum će i ove godine biti svojevrsna interaktivna platforma za razmenu mišljenja, argumentovanu, konstruktivnu raspravu, uz sagledavanje ključnih ekonomskih, zdravstvenih i društvenih izazova u periodu tokom i nakon pandemije kovida-19.

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>