• 0

Vrli, novi, digitalni svet

Prethodna godina otvorila nam je oči o svim mogućnostima koje nudi digitalni svet. Osim što su su kompanije otkrile sve čari digitalnog poslovanja, i online edukacija je doživela procvat pa je internet preplavljen ponudama za raznorazne obuke, krojene po meri, interesovanju i nivou znanja polaznika

  • 0
Microsoft Foto: Microsoft

U moru novih platformi, posebno se istakla Globalna inicijativa za edukaciju koju je u junu prošle godine pokrenula kompanija Majkrosoft, u saradnji sa LinkedIn i GitHub, kako zbog kvaliteta, tako i zbog raznovrsnosti kurseva koje nudi. Pa tako na portalu opportunity.linkedin.com možete da pronađete sve što vas interesuje, od obuka za "soft veštine" koje su neophodne za funkcionisanje u modernom poslovnom okruženju, poput razvoja emotivne inteligencije, kreiranja osnove za efikasan timski rad i razvoj kritičkog razmišljanja do znanja koje mora da poseduje uspešan softver diveloper, stručnjak za digitalni marketing i IT administrator.

Do sada je mogućnost online obuka iskoristilo 30 miliona ljudi širom sveta, a među njima i Srđan Stević, sistem administrator na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji nam prenosi 5 razloga zašto svako treba da se opredeli za online edukaciju.

  1. Kvalitetno znanje možete dobiti besplatno. Danas postoje brojni kursevi koje možete ispratiti online, poput onih koje su organizovali Microsoft, LinkedIn i GitHub.
  2. Ne morate živeti u velikom gradu da biste imali priliku za obrazovanje koje se tiče usko stručnih oblasti. Sećam se vremena kada su ovakve obuke koštale prilično, ali to nije bio jedini problem – obuka u nekom specijalizovanom IT centru je za ljude koji žive u većim gradovima bila lakša u odnosu na one koji žive u manjim mestima. Stara priča - veći grad vam pruža veće mogućnosti, naročito na planu usavršavanja. Mnogo je lakše učiti i napredovati ukoliko obuka ne zahteva napuštanje mesta stanovanja. Online obuke tu dosta mogu da pomognu u preskakanju ove prepreke. Znanje je *tu*, bez obzira gde živite.
  3. Ima kurseva i za apsolutne početnike, ali i za stručnjake koji žele da obnove ili unaprede svoja postojeća znanja. To znači da možete početi karijeru od nule, i nastaviti da je gradite prateći kurseve koji su vam potrebni.
  4. (Ne)znanje jezika uopšte nije problem. Kurseve koje je Microsoft učinio dostupnim možete čitati na engleskom jeziku, međutim za naše ljude koji ovim jezikom ne vladaju potpuno, postoji jedan prilično zgodan trik koji mi se dopao – uključite automatsko prevođenje stranice na srpski jezik u svom browseru i to je to – imate kvalitetne IT kurseve na srpskom jeziku. Automatski prevod nekada neće biti savršen, ali će vam svakako pomoći da razumete sadržaj koji ste poželeli da pratite.
  5. Učenje nije korisno samo za posao, već može biti i hobi. Ono što bih voleo da naučim, a što nije deo posla kojim se bavim je grafički dizajn. LInkedin Learning ima prilično fin kurs i sva je prilika da ću se, kada obaveze to dozvole, posvetiti grafičkom dizajnu kao novom hobiju, prilično drugačijem od stvari sa kojima se svakodnevno susrećem na poslu.

- Kao dodatni benefit moram da istaknem i mogućnost preuzimanja digitalnog sertifikata nakon završenog kursa, koji možete direktno da objavite na svom LinkedIn profilu, što može biti korisno ljudima koji traže posao ili su odlučili da se prekvalifikuju, buduću da u nekoliko klikova mogu postati vidljivi potencijalnim poslodavcima, što svakako nije za zanemarivanje - napominje Srđan.

Platforma opportunity.linkedin pokrenuta je u julu 2020. godine, a od marta ove godine otvorena je i za sve đake i studente koji pohađaju Comtrade obrazovne institucije ITS, ITHS i CODE, ali i studente Singidunum univerziteta. Osim kurseva, u okviru Globalne inicijative za sticanje znanja u ponudi su i vaučeri za polaganje Microsoft Fundamentals certification. Međutim, obezbeđen je samo ograničen broj vaučera, tako da svi zainteresovani treba da se jave što pre.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>