• 0

"Srbija dostigla pretkrizni nivo, najviše zahvaljujući građevinarstvu i robnom izvozu"

U našoj zemlji je, kako je rekla Jorgovanka Tabaković, sačuvano i tržište rada, s rastom zaposlenosti i rastom zarada, čime je u martu ove godine formalna zaposlenost bila veća za više od 72.000 ljudi

  • 0
građevinski radnici, krov, građevina,

Foto: Shutterstock

- Srbija je dostigla pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti pre mnogih svetskih ekonomija - već u prvom tromesečju ove godine, što je jedno tromesečje ranije nego što smo očekivali - izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković, na otvaranju 28. Kopaonik biznis foruma (KBF).

- Takvom rastu, pored odličnih kretanja u građevinarstvu, doprineo je i dobar rast industrije i robnog izvoza. Sve su to potvrde da smo, sa svim što smo radili i uradili, sačuvali osnove za održiv rast i u narednom periodu - dodala je.

Prema njenim rečima, rezultati u Srbiji su vrlo brzo potvrdili da su mere države u borbi protiv pandemije bile i adekvatne i pravovremene. "U mnogim oblastima ekonomije, Srbija je već tokom trećeg tromesečja prošle godine nadmašila pretkrizni nivo - u industriji i trgovini na malo u avgustu, a kod robnog izvoza u septembru. Industrija se od maja oporavljala brže od naših očekivanja, uz rast od 0,4% u 2020. godini".

U Srbiji je, kako je rekla Jorgovanka Tabaković, sačuvano i tržište rada, s rastom zaposlenosti i rastom zarada, čime je u martu ove godine formalna zaposlenost bila veća za više od 72.000 ljudi.

- Da nismo odmah doneli brojne mere, a zatim nastavili da reagujemo dodatnim merama, pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini iznosio bi najmanje šest odsto, dok bi oporavak i povratak bruto domaćeg proizvoda na pretkrizni nivo trajao i nekoliko godina. To bi značilo izgubljene milijarde evra, izgubljena radna mesta i narušavanje stabilnosti. Cena nereagovanja bi bila previsoka - istakla je ona.

Takođe je navela da ni pandemija nije promenila činjenicu da je stabilnost ključan preduslov za održivost rasta i za sve teme iz agende KBF-a: od infrastrukture i investicija do digitalne ekonomije i kreativne industrije. Naglasila je da je Srbija u ovu krizu ušla mnogo spremnija i otpornija nego što je to bio slučaj 2008. godine.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>