• 1
 ≫ 

Ford potvrdio: Kupci su i dalje skeptični prema e-vozilima, vlade moraju da priteknu u pomoć

 ≫ 

Ujedinjeno Kraljevstvo, inače, ima plan da do 2050. postane CO2 neutralno

  • 1
Punionica za električne automobile, stanica za punjenje električnih automobila Foto: Tanjug/AP

- Potrošači su i dalje sumnjičavi prema električnim automobilima, a prelazak sa benzina i dizela ostaje "pravi izazov" - rekla je šefica Forda za Ujedinjeno Kraljevstvo, za BBC.

Lisa Brenkin kaže da će biti potrebna veća podrška vlade tržištu električnih automobila, uoči predložene zabrane prodaje novih benzinaca i dizelaša do 2030. godine. Istraživanje energetskog regulatora "Ofgem" sugeriše da 6,5 miliona domaćinstava planira da kupi e-vozila u narednih 9 godina.

Ali, broj električnih automobila koji se trenutno koriste i dalje je na niskom nivou. Istraživanje Društva proizvođača i trgovaca motornim vozilima (Society of Motor Manufacturers and Traders - SMMT) otkrilo je da e-vozila čine nešto više od 1 odsto, od 35 miliona jedinica na putevima u Velikoj Britaniji.

Međutim, brojevi se povećavaju, prodaja vozila na baterije se više nego udvostručila prošle godine, dok je broj hibrida takođe porastao za više od trećine.

Ipak, prema podacima Statiste za 2020. godinu, Ford je i dalje vodeći proizvođač u Velikoj Britaniji u pogledu prodaje vozila. "Napravili smo anketu koja je proučavala stavove kupaca i videli smo da nešto više od 10% kupaca aktivno razmatra električno vozilo kao sledeću kupovinu", kazala je Brenkin.

Ali, mnoge brinu i neke druge stvari: domet, infrastruktura punjenja, nedostatak informacija dostupnih kupcima i, očigledno, cene. Iz Forda navode da "prepoznaju cenu kao problem i da zato pozivaju vladu da nastavi da podržava čitav niz električnih vozila na baterije".

Ujedinjeno Kraljevstvo, inače, ima plan da do 2050. postane CO2 neutralno.

Video: Vučić: Prosečna plata u martu 555 evra, to smo čekali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DE

    25. maj 2021 | 12:21

    Ja bih mogao odmah da kupim e vozilo ali Tri ulice od mene u gradu mi je najbliza stanica za punjenja pa odustajem

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>