• 1
 ≫ 

Čadež i De Falko: Srbija i region važni za američke kompanije

 ≫ 

Predsednik PKS je posebno istakao velike mogućnosti saradnje sa američkim kompanijama i institutima na polju energetske diversifikacije

  • 1
investicije biznis napredak porast kapitala grafikon rasta

Foto: Shutterstock

Velike su mogućnosti za intenzivniju privrednu i investicionu saradnju Srbije i Sjedinjenih Američkih Država posebno u sektorima IT i digitalizacije, energetike i obnovljivih izvora energije, infrastrukture, farmacije i zdravstva, kao i u oblasti razvoja i istraživanja, istaknuto je danas na onlajn sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i Dejvida De Falka, zamenika pomoćnika američkog ministra trgovine za Evropu i Evroaziju.

Sastanku, organizovanom u okviru virtuelne posete De Falka Srbiji, prisustvovao je Marko Ðurić, ambasador Srbije u SAD, saopštila je PKS.

Čadež je ukazao na važnost obnavljanja preferencijalnog statusa (GSP) u trgovini sa SAD kao i na postizanje sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, što će pozitivno uticati na investicije.

Podsetio je da je u planu otvaranje Srpske kuće u Silikonskoj dolini, koja će biti mesto susreta i razmene znanja i iskustava kompanija iz Srbije sa američkim partnerima.

Predsednik PKS je posebno istakao velike mogućnosti saradnje sa američkim kompanijama i institutima na polju energetske diversifikacije i što veće upotrebe obnovljivih izvora energije - vetra, vode, biomase.

Dejvid De Falko rekao je da je jačanje privrednih odnosa sa Srbijom važno za američku administraciju i da je neophodno da se mapiraju konkretni sektori saradnje i jačanja poslovnih veza. Animiranje američke poslovne zajednice i promocija ekonomskog i investicionog potencijala Srbije i regiona Zapadnog Balkana u SAD, važni su koraci u tom pravcu, naglasio je De Falko.

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić, rekao je da je cilj da se zajedničkim aktivnostima sa PKS otvore vrata što većem broju američkih kompanija u Srbiji. Najavio je organizaciju niza promotivnih događaja sa ciljem privlačenja američkih investicija i povezivanja kompanija.

Ðurić je ukazao da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i SAD, koja je prošle godine vredela 812 miliona dolara u porastu, ali da može da bude još veća.

U ukupnoj razmeni Srbije i SAD sve veći značaj dobija razmena usluga koja je 2020. godine, tokom pandemije, zahvaljujući rastu srpskog izvoza, dostigla 977 miliona dolara.

Video: Čadež: Obezbedili smo 10.000 vakcina i za privrednike iz regiona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loki

    26. maj 2021 | 06:40

    Hahahaha ma mi smo Im toliko vazni da bi tacno propali da Im nije Srbije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>