• 0
 ≫ 

Da li je ovo ponuda za VW koja se ne odbija ili, ipak, "brend nije na prodaju"?

 ≫ 

Lamborgini je prošle godine prodao 7.430 vozila, što je pad u odnosu na rekordnu godišnju prodaju od 8.205 jedinica u 2019

  • 0
VW Golf R Foto: Volkswagen

Nemački gigant Folksvagen (VW) dobio je ponudu vrednu 7,5 milijardi evra za prodaju Lamborginija, od jednog anglo-švajcarskog konzorcijuma, uprkos trvdnjama kompanije da taj brend "nije na prodaju", objavio je britanski nedeljnik Autocar.

Quantum grupa je iznela neobavezujuću ponudu u pismu o namerama, koje je uputila VW-u ranije u maju, a navodi se da je tim putem predložila uslove za preuzimanje.

Novoosnovana holding kompanija, sa sedištem u Cirihu, formirala je konzorcijum sa investicionom firmom Sentrikus Aset Menadžment iz Londona, za pomenutu potencijalnu akviziciju. Herbert Dis, čelnik nemačkog proizvođača, predsednik Audija, Markus Disman, potvrdili su da imaju saznanja o ponudi vezanoj za Lamborgini, a britanske novine dalje ističu da je redakcija došla do kopije ponude, kao i do drugih poverljivih dokumenata.

VW je u novembru 2020. počeo da priprema strateške opcije za Lamborgini i Dukati, pri čemu se pominjala i moguća inicijalna javna ponuda ili prodaja. Međutim, automobilski div je zvanično odbacio predlog za prodaju u decembru prošle godine, nakon sastanka nadzornog odbora VW grupe.

Tada je, navodi se, odlučeno da poslovanje Lamborginija ostane pod kontrolom Audija, zajedno sa Bentlijem. Audi je postao vlasnik Lamborgini Automobila 1998, otkupivši za 110 miliona dolara vlasnički udeo u indonežanskoj zajedničkoj firmi Megatek (Megateć) od Hutomoa Mandle Putre.

Lamborgini je prošle godine prodao 7.430 vozila, što je pad u odnosu na rekordnu godišnju prodaju od 8.205 jedinica u 2019. Uprkos padu, koji se uglavnom pripisuje 70-dnevnom zatvaranju fabrike u Sent Agati (Italija), zbog pandemije, dobit kompanije je dostigla prihod od 1,61 milijardi evra.

Video: CASH TO GO spas kad god zaboravite da podignete keš s bankomata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>