• 0

Pobuna u SAD: "Pandemija nas je dovoljno osakatila i oporezivala, ne treba nam dodatni teret"

Stvoren je novi savez koji se protivi predlozima Bajdenove administracije da porez na dobit bude veći, na globalnom nivou

  • 0
Džo Bajden, Džil Bajden Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Američke poslovne grupe udružile su se da bi formirale koaliciju koja se protivi predlozima Bajdenove administracije - vezanim za povećanje poreza.

Američka vlada predlaže globalnu minimalnu stopu poreza na dobit, kao i povećanje poreza u SAD za plaćanje infrastrukturnih projekata. Dvadeset osam industrijskih grupa stvorilo je savez pod nazivom "America's Job Creators for a Strong Recovery".

Jedan organizator nove grupe rekao je da "poreski predlozi ne mogu doći u gorem trenutku". Savez je formiran dok američki predsednik Džo Bajden želi da donese infrastrukturni paket od 2,3 milijarde dolara, koji bi usmerio milijarde na inicijative poput stanica za punjenje e-vozila i uklanjanje olovnih vodovodnih cevi.

Bela kuća je promovisala svoje planove kao najambiciozniju javnu potrošnju u poslednjih nekoliko decenija, rekavši da su investicije neophodne da bi američka ekonomija ostala u porastu i bila konkurentna prema drugim zemljama, posebno prema Kini, piše BBC.

Ali, stižu upozorenja da "rekordna povećanja poreza koja demokrate žele da proguraju - dolaze u najgorem mogućem momentu za Ameriku". Pandemija je ostavila značajne posledice po preduzeća i čitavu ekonomiju.

Poslodavci, naime, podržavaju pametnu infrastrukturu kako bi se osigurala konkurentnost Amerike u 21. veku, ali ne bi trebalo da se koristi kao trojanski konj za donošenje rekordno visokih poreza na američka pojedinačna i porodična preduzeća - to je stav nove koalicije.

Između ostalog, čine je American Hotel and Lodging Association, American Rental Association, Auto Care Association, National Grocers Association i Wine and Spirits Wholesalers of America. Zaključak je da je "pandemija već dovoljno oporezivala američke firme".

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>