• 0

Mihajlović: Prvi ugovori o zameni stolarije u julu, u obzir dolaze samo dobre firme s realnim cenama

Ministarka je navela da do grejne sezone moramo videti prve rezultate, te da je naš nacionalni interes smanjenje potrošnje toplotne i električne energije

  • 0
Stolarija, biznis, otac i sin Foto: Shutterstock

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, kaže da će se raspisati dva javna poziva: jedan za kompanije koje će se baviti zamenom stolarije, ali i zamenom krovova, individualnih ložišta, izolacijom kuća i stambenih zgrada.

Tu će, kako je rekla, kriterijumi biti jasni, jer neće biti dozvoljeno povećanje cena i u obzir će dolaziti samo kvalitetne i dobre firme sa realnim cenama.

- Drugi javni poziv se odnosi na lokalne samouprave; građani mogu da se jave i konkurišu za 50 odsto sredstava, koliko obezbeđuju država i lokalna samouprava, dok polovinu sredstava obezbeđuju oni sami - pojasnila je Mihajlovićeva.

Kako je navedeno u saopštenju iz njenog kabineta, Mihajlovićeva je dodala da očekuje da prvi ugovori između građana i lokalne samouprave budu potpisani u julu.

- Do grejne sezone moramo videti prve rezultate. Naš nacionalni interes je da smanjimo potrošnju toplotne i električne energije, razgovaramo sa velikim međunarodnim institucijama - istakla je. Navela je da ove godine neće biti novca za sve, ali je važno da građani znaju da će ovaj projekat trajati nekoliko narednih godina.

Osvrnula se i na temu odvajanja "Transportgasa" od "Srbijagasa" i rekla da je to početak reformisanja gasnog sektora, te da je gasifikacija jedan od važnih pravaca energetske tranzicije.

- Verujem da ćemo brzo završiti plan rada naših termokapaciteta do 2050. godine, a termoelektrane se neće zatvarati kao što ovih dana slušamo - kaže potpredsednica Vlade Srbije.

Ona navodi da je osnovno pitanje kako će se TE učiniti takvim da proizvode energiju na održiviji način, kako da se sačuva životna sredinu i koliko novca treba da se uloži da bi termoelektrane emitovale manje štetnih materija.

Video: Vučić: Prosečna plata u martu 555 evra, to smo čekali

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>