• 1

Ekologija je "kriva" za pad bitkoina: Novčić troši mnogo struje, da li je nova opcija dobra zamena?

Sve veći broj kompanija u kripto industriji upozorava na opasnost da budu označeni kao "not green"

  • 1
bitkoin

Foto: Pixabay

Bitkoinova ekološka tamna strana godinama je zatamnjena. Onda je Ilon Mask to promenio jednim tvitom, mada se svakako znali koliki danak uzima rudarenje najpoznatije kriptovalute.

Štaviše, nedavno smo pisali o tome da je bitkoin jedan od najvećih potrošala struje na svetu. Ipak, kako to obično biva, rađaju se nove ideje. Bitkoin je padao u poslednje vreme, i trenutno vredi oko 40.400 dolara, a zelena opcija bi mogla da mu ojača reputaciju.

Reč je o eco-friendly bitkoinima, kovanicama čije se transakcije verifikuju na blokčejnu računara koji se napajaju energijom samo iz obnovljivih izvora. Trebalo bi da ostvare premiju do 10%.

Izvršni direktor "DMG Blockchain Solutions Inc.", Šeldon Benet, kaže da je njegova firma razgovarala sa "više banaka i finansijskih institucija" koje žele da kupe bitkoine koji mogu zadovoljiti sve veću potražnju za ekološke, socijalne i korporativne uprave.

Korporativni svet se poslednjih godina sve više fokusira na brigu o životnoj sredini - ili bar tako deluje. Investitori su spremni da ulažu u tzv. zelenu politiku. Kompanije iz svakog sektora obavezuju se da će smanjiti emisiju CO2, a administracija Bajdena postavila je teške ciljeve u pogledu ugljenika i obećala da će finansirati nove zelene tehnologije.

Čak i pre nego što je Mask svojim tvitom prodrmao kripto svet, rekavši da Tesla više neće prihvatati bitkoin kao sredstvo plaćanja, učesnici u industriji su se odlučili na zelenu reakciju. Pored rudarskog bazena usredsređenog na specifično korišćenje obnovljive energije, "DMG" se nedavno pridružio i "Crypto Climate Accord", inicijativi privatnog sektora za dekarbonizaciju kripto industrije do 2030.

Grupa je inspirisana Pariskim klimatskim sporazumom. Ideja o plaćanju premije za zeleni bitkoin možda nije naročito natezanje, s obzirom na to da su kovanice koje ne koriste energetski intenzivno rudarstvo, zapravo, uživale povoljan status nakon pada bitkoina.

Sve veći broj kompanija u kripto industriji upozorava na opasnost da budu označeni kao "not green".

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • photoivek

    30. maj 2021 | 13:16

    Postoji nova kriptovaluta koja se "rudari" bez dodatne struje i ulaganja u skupu opremu. Naime Pi Network je projekat buduće kriptovalute (očekuje se krajem godine) koja se trenutno besplatno stejkuje na pametnim telefonima i zasniva se na Stelar Consensus Protokulu. Instaltrate Pi Network sa Google play/App store i unesete da vas je pozvao "photoivek". Malo strpljenja uskoro može vredeteti jer Pi Network projekat već ima preko 18 miliona korisnika... Srećno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>