• 0
 ≫ 

Posle višemesečnih pregovora: Gorenje Valjevo i sindikati potpisali kolektivni ugovor

 ≫ 

Navela je i da je transparentan socijalni dijalog ključni faktor za razvoj i zaposlenih i kompanije Hisense Gorenje Europe

  • 0
gorenje

Foto: Gorenje

Posle višemesečnih pregovora potpisan je novi kolektivni ugovor između kompanije „Gorenje Valjevo“ i tamošnjih sindikata koji su članovi Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, saopštila je ta kompanija.

Sa sindikatom „Gorenje doo Valjevo“ i sindikatom „ASNS Gorenje“ iz Valjeva tako je zaključen drugi kolektivni ugovor na nivou kompanije Gorenje na period od tri godine.

"Njegovim zaključenjem, osim očuvanja ranije ugovorenih prava definisanih prvim Kolektivnim ugovorom, postavljen je osnov za primenu nove sistematizacije uz istovremeno unapređenje pravne regulative koja uređuje odnos između zaposlenog i poslodavca", navelo je Gorenje.

U saopštenju se dodaje da su tako usvojena i jasna pravila za obračun nagrađivanja zasnovanih na ostvarenim rezultatima poslovanja.

Prvim Kolektivnim ugovorom potpisanim krajem 2018. godine postavljena je osnova za razvoj socijalnog dijaloga.

Potpredsednica Hisense International i izvršna potpredsednica Hisense Europe Stanka Pejanović ocenila je da je dan potpisivanja važan za Valjevo i Hisense Europe.

"Potpisali smo novi Kolektivni ugovor kao rezultat zrelog socijalnog dijaloga, za dobrobit svih zaposlenih i kompanije u smislu osnove za stabilno poslovanje i rast. Za grupaciju sa preko 80.000 zaposlenih širom sveta, koja je lider u razvoju novih tehnologija u industrijama u kojima posluje, evropske fabrike u Sloveniji, Srbiji i Češkoj izuzetno su važan deo prozvodnih kapaciteta", rekla je ona.

Navela je i da je transparentan socijalni dijalog ključni faktor za razvoj i zaposlenih i kompanije Hisense Gorenje Europe.

Kako je ocenila pronalaženja optimalnih rešenja zajednički sa našim socijalnim partnerima, reprezentativnim sindikatima, obezbeđuje platformu za stabilan dugoročni rast.

"Dobar primer dijaloga"

 

" Hisense Europe želi da bude lider ne samo u novim tehnologijama nego i prvi izbor željenog poslodavca na tržištima na kojima posluje. Uloga Sindikata sa kojima sarađujemo na svim proizvodnim lokacijama u Evropi je dragocena i ponosni smo na činjenicu da je negovanje socijalnog dijaloga jedna od temeljnih vrednosti kompanije“, izjavila je Pejanović.

Početak pregovora za drugi kolektivni ugovor bio je krajem 2020. godine.

Direktor fabrike Gorenje Valjevo Dejan Milutinović ocenio je da je potpisano primer konstruktivnog socijalnog dijaloga koji se zajedno sa predstavnicima sindikata neguje unutar kompanije.

" Kontinuriana saradnja sa sindikatima u velikoj meri je doprinela uspešnom održavanju stabilnosti poslovanja tokom turbulentne 2020. godine, koju smo čak završili sa 600 radnika više, zahvaljujući čemu su nam se otvorile mogućnosti za dalje širenje kapaciteta i ulaganje u nove tehnologije“ izjavio je on.

Predstavnici sindikata istakli su da su Kolektivnim ugovorom prepoznate i definisane sve aktuelne potrebe procesa proizvodnje, a u skladu sa tim i jasno postavljeni radni zadaci i odgovornosti za svako radno mesto.

„Mi smo veoma zadovoljni svime što je postignuto novim Kolektivnim ugovorom, a što će doprineti unapređenju uslova rada zaposlenih. Ovo je odličan primer kako se vođenjem socijalnog dijaloga mogu rešiti interesi obe strane, i poslodavca i zaposlenih“, istakao je predsednik samostalnog sindikata Slobodan Stanojlović.

Predsednik sindikata ASNS Nenad Ðurđević izjavio je da očekuje nastavak produktivne međusobne saradnje i u budućnosti.

„Dogovori koji su deo Kolektivnog ugovora od velikog su značaja za svakog radnika individualno i predstavljaju neizostavni okvir za održivo poslovanje, koje nam je svima u interesu“, zaključio je on.

Kompanija Hisense je 2018. godine postala većinski vlasnik Gorenja, a time i fabrike u Valjevu, koja je otvorena pre 15 godina i danas zapošljava 1.900 radnika i sarađuje sa više od 60 lokalnih dobavljača.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>