• 0
 ≫ 

Zapalili kablove: Napad ekstremne levice na Teslinu fabriku kod Berlina

 ≫ 

Tesla u novoj fabrici pored Berlina planira da godišnje proizvodi pola miliona automobila Modela „Ipsilon“ (Y)

  • 0
Tesla Roadster Printscreen: Twitter/@techAU

U blizini pogona automobilskog koncerna Tesla pored Berlina izvršen je napad. Nepoznati počinioci zapalili su kabl za snabdevanje strujom. Policija vodi istragu među levim ekstremistima.

U noći s utorka na sredu, nekoliko stotina metara od gradilišta nove Tesline fabrike u mestu Grinhajde južno od Berlina, zapaljen je glavni kabl za snabdevanje strujom. Istragu je preuzeo Pokrajinski ured za zaštitu od kriminala jer postoji osnovana sumnja da se radi o politički motiviranom napadu.

„Laž o zelenom automobilu"

U toku jučerašnjeg dana pojavilo se i pismo u kojem do sada nepoznata „Grupa Vulkan“ (Vulkangruppe) preuzima odgovornost za spaljivanje kablova koji, osim gradilišta Tesline fabrike snabdevaju strujom i privatne objekte u obližnjem naselju, piše Dojče vele. 

„Tesla nije ni zelen, ni ekološki, ni socijalan“, stoji u pismu. U Njemu se pre toga opisuje kako su spaljeni visokonaponski kablovi i poručuje: „Naša vatra se suprotstavlja lažima o zelenom automobilu“.

Uprkos velikoj šteti na kablovima, snabdevanje električnom energijom, kako je saopštila energetska kompanija „Edis“, ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje.

U Berlinu i okolini su poslednjih godina u više navrata uništavani električni vodovi, ali je do sada uvek bila na meti železnička infrastruktura.

Tesla u novoj fabrici pored Berlina planira da godišnje proizvodi pola miliona automobila Modela „Ipsilon“ (Y). Proizvodnja je trebalo da počne u julu, ali je vlasnik Tesle, Ilon Mask, odlučio da pored fabrike automobila izgradi i fabriku akumulatora tako da se otvaranje pomerilo za kraj ove godine. Mask se u prošlosti u nekoliko navrata žalio na birokratiju koja usporava gradnju njegove fabrike.

Otpor ekoloških inicijativa

Gradnju fabrike usporavale su i lokalne ekološke inicijative koje su se protivile krčenju jednog dela šume, ali i ukazivale na opasnost po podzemne vode u tom delu nemačke pokrajine Brandenburg. Sudovi na svim instancama su do sada odbacivali tužbe zaštitnika životne sredine.

Predstavnici ekoloških inicijativa kritikovali su paljenje kablova, ali su istovremeno ukazali da su ovakve reakcije mogle biti očekivane.

„Mi smo se pribojavali da će se mnogi osećati isključeni iz demokratskog procesa odlučivanja o dolasku Tesle“, navodi se u saopštenju „Inicijative Grinhajde“.

Oblast južno od novog berlinskog aerodroma očekuje ekonomski procvat nakon otvaranja fabrike u kojoj bi trebalo da se zaposli i do 40.000 ljudi. U prvoj fazi bi ta „giga fabrika“, kako je zovu, trebalo da zapošljava 12.000 radnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>