• 0
 ≫ 

Kompanija u kojoj kolege odlučuju kolika će vam biti plata, šef se ništa ne pita

 ≫ 

O platama se odlučuje tri puta godišnje

  • 0
Biznis tehnologija 2021

Foto: Shutterstock

Tehnološka kompanija "10Pines" odlučila je da radikalno pristupi načinu na koji se odnosi prema zaposlenima. Kompanija pokušava da poveća transparentnost i bude demokratski opredeljena do te mere da dozvoljava zaposlenima da međusobno određuje zarade.

Ariel Umanski je odlučio da odbije predloženo povećanje plata od sedam odsto u decembru 2020. Smatrao je da to ne može opravdati pred svojim kolegama.

Zapravo je to bio drugi put u pet godina da je odbio povišicu.

- Osećao sam se nekako nesigurno i izloženo tome što sam u blizini ili čak u vrhu ljudi za koje sam smatrao da imaju bolji učinak od mene - objašnjava Umanski.

O platama se odlučuje tri puta godišnje na sastanku argentinske kompanije, koji uključuje sve, osim novih radnika koji su i dalje na radu na određeno.

Zaposleni (ili mentori u njihovo ime) mogu da se jave za povišicu, o kojoj se onda otvoreno raspravlja.

10Pines je tehnološka frima osnovana 2010. godine sa 85 zaposlenih sa sedištem u Buenos Ajresu. Radi softver za klijente, uključujući Starbucks i Burger King, praveći stvari poput mrežnih kartica lojalnosti za kupce, aplikacija i platformi e-trgovine.

Polse tromesečnog probnog perioda, novo osoblje pridružuje se ostatku tima na mesečnim otvorenim sastancima na kojima se odlučuju o ključnim odlukama kompanije, kao što su potencijalni novi klijenti, troškovi, finansije kompanije – i naravno plate.

Ne postoji generalni direktor i nema stvarnih menadžera u timovima, iako postoje starije osobe koje su partneri, poznati kao „saradnici“ i „majstori“.

- S obzirom na to da nema šefova koji bi odlučivali o povišicama, mi prenosimo vlast na ljude - kaže Jorge Silva, suosnivač 10Pinesa, prenosi BBC.

10Pines svoj pristup naziva „sociokratija“. Inspirisao ga je brazilski biznismen Ricardo Semler i njegovo iskustvo transformisanja porodične proizvodne firme Semco.

Pretvorio ga je u takozvanu „agilnu, saradničku kompaniju“ sa radnicima koji su nadgledali pitanja koja su tradicionalno prepuštena menadžerima, nalazeći da je to dovelo do slabe fluktuacije osoblja i revitalizovalo bogatstvo firme.

- Ključna stvar je shvatiti da postoji razlika između jednakog i poštenog - kaže suosnivač Jorge Silva. - Nismo svi jednaki, ali trudimo se da budemo pošteni. Ne želimo da budemo poput klasične kompanije koja pokušava da kontroliše zaposlene - navodi on.

Video: Prvi put u okviru Beogradskog univerziteta: Obuka menadžera za zaštitu podataka o ličnosti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>