• 3

Stavljaju "digitalni povodac" na one koji rade od kuće. Da li time prelaze granicu vaše privatnosti?

Kako se sve više i više ovakvih tehnologija pojavljuje na tržištu, poslodavci će morati da budu oprezni oko toga šta primenjuju

  • 3
Rad od kuće, video poziv

Foto: Shutterstock

Šefovi koji planiraju da kontrolišu one radnike koji rade od kuće, mogli bi da pređu granicu privatnosti čak iako to na prvi pogled ne izgleda tako.

Brajan Honan, savetnik za sajber bezbednost i bivši savetnik Europola, smatra da uvođenje alata za praćenje rada zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, kao što je prepoznavanje lica, donosi čitav niz rizika za kompanije.

Nedavni izveštaj kaže da su algoritamski sistemi koji se obično koriste za praćenje učinka prožimali sve više industrija.

Većina ispitanika u jednoj anketi rekla je da im nije prijatno kada su ispred kontrole poput nadzora kamere ili nadzora pritiska tastera.

S obzirom da su mnoge kompanije tokom pandemije radile od kuće, menadžeri i poslodavci našli su se u teškoj poziciji, jer su raštrkane timove vodili dalje od kancelarije.

Neki su se okrenuli tehnologiji kako bi prevazišli izazove, ali možda su zakoračali opasnim putem koristeći alate poput veštačke inteligencije i algoritme za praćenje zaposlenih i njihov rad tokom dana, ili čak prepoznavanje lica koje može uveriti da je neko zaista za "radnim" stolom.

Endrju Pakes, zamenik generalnog sekretara britanskog sindikata Prospekt, sa sedištem u Velikoj Britaniji, rekao je da su ove tehnologije „digitalnog povoca“ u porastu već neko vreme i da ga je ubrzao udaljeni rad.

„Ovo je problem s kojim smo se pozabavili pre Covida, ali tokom poslednje godine povećali smo nadzor kako su se kompanije okretale tehnologiji“, rekao je Pakes.

„S jedne strane, tehnologija je zaista važna za održavanje sigurnosti i povezanosti dok smo kod kuće, ali postoji i druga strana u tome i to je briga koju uočavamo oko nje.“

Prospect je objavio neka istraživanja o stavu radnika prema ovim tehnologijama.

Ova tehnologija privlači sve više pažnje kritičara. Podsetimo, Majkrosoft se se suočio sa reakcijom zbog svoje „ocene produktivnosti“ u Microsoft 365, što je menadžerima omogućilo da prate učinak zaposlenog.

PwC je prošle godine kritikovan zbog razvoja alata za prepoznavanje lica za finansijske kompanije koji bi nadzirali zaposlenog i osiguravali da je za svojim stolom kada bi trebalo da bude.

Ali sve ovo ne sprečava druge da se petljaju sa tehnologijom. Fujitsu je razvio AI alat koji može da utvrdi koliko se neko koncentriše na onlajn sastanak analizirajući pokrete mišića na licu.

Kako se sve više i više ovakvih tehnologija pojavljuje na tržištu, poslodavci će morati da budu oprezni oko toga šta primenjuju.

rad od kuće

Foto: Freepik

Probem za buduće poslodavce

 

Sumnja da bi mnogi alati poput nadzora pritiska tastera ili programi koji snimaju ekrane radne površine neke osobe mogli biti ilegalni po sveobuhvatnim uredbama u EU.

Honan je dodao da je snaga ovih alata u velikoj meri prilagođena prema poslodavcu i da može prerasti u lični prostor radnika.

Rekao je da slučaj nadgledanja kamere da je neka osoba za svojim stolom može biti posebno problematičan u scenariju rada od kuće. Kamera može snimiti porodice zaposlenog ili ukućana, rekao je on, a to znači da je narušena njihova privatnost.

Pored regulatornih rizika koji su u igri, dodao je on, upotreba ovih tehnologija malo doprinosi negovanju pozitivne kulture na radnom mestu.

- Važno je kakvu poruku šaljete svojim radnicima. Jer ovako deluje da im poručujete da im ne verujete da rade svoj posao za koji ih plaćate - naveo je Honan.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    30. maj 2021 | 00:00

    Zavisi ja mogu uvek zamrznuti slku i otiću u vece

  • Veteran

    30. maj 2021 | 08:55

    Prelaze granicu već sada naše privatnosti..

  • Pera

    30. maj 2021 | 09:03

    Jedna velika firma u Beogradu trazi od zaposlenih da uvek budu zeleni na Teamsu. I npr ako je osoba dugo zuta, eto poziva supervizora...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>