• 11

Gradnja metroa kreće u novembru: "Ljudi iz Lazarevca i Mladenovca više će dolaziti u BG radi posla"

Ubrzano se radi eksproprijacija na Makiškom polju, dodao je Vesić, podsećajući i da je usvojen zakon o metrou, te da se sada usvajaju podzakonski akti

  • 11
metro

Foto: Freepik

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, rekao je da je na trasi prve linije budućeg metroa završeno oko 90 odsto geoloških istražnih bušotina od 123 planirane, a laboratorijski je ispitano oko pedeset odsto. U zavisnosti od potreba, buši se na različitim dubinama.

U odnosu na to, na Banovom brdu išlo se do 45 metara, koliko će i inače biti prosečna dubina budućeg metroa, dok su se na Dorćolu analize obavljale na oko 19 metara, jer je tu planirana tolika dubina.

- Geološka istraživanja se rade da bi na osnovu toga naš partner "Pauer Čajna" mogao da projektuje mašinu "krticu", koja će kopati tunel prečnika deset metara. Tokom juna raspisujemo konkurs za prvih 19 metro stanica. Inače, prva linija metroa imaće 21 stanicu, na ukupnoj dužini od 21,1 kilometar, a u projektovanje biće uključene naše mlade arhitekte. Takođe, trenutno se radi i katastar rizika, što znači da se na čitavoj trasi snima svaka zgrada kako bismo znali kakvi su im temelji i u kakvom su stanju - naveo je Vesić i dodao:

"Sa kompanijom Ežis vrlo brzo treba da potpišemo ugovor za projektovanje druge linije i za idejno rešenje treće linije". Ističe i da će druga linija metroa imati 21 stanicu na ukupnoj dužini od 19,2 kilometra.

Počinjaće u Železničkoj stanici "Zemun", a završavaće se u Mirijevu, dok će treća linija imati ukupno 20,8 kilometara i takođe 21 stanicu. Plan je da treća linija ide od Bloka 72 do Banjice 2.

Ubrzano se radi eksproprijacija na Makiškom polju, dodao je Vesić, podsećajući i da je usvojen zakon o metrou, te da se sada usvajaju podzakonski akti. U oktobru bi trebalo da bude usvojen Plan generalne regulacije šinskih sistema.

metro

Foto: Pixabay

- Kako smo i obećali, metro počinje da se gradi u novembru, pedeset godina otkad je prvi put obećan – istakao je Vesić.

Plan je i da se BG vozom povežu prigradske opštine sa gradom, a u ovom trenutku postoje sledeće linije: Batajnica–Ovča oko 31 kilometar, Resnik–Ovča oko 36 kilometara, Mladenovac–Ovča 62 kilometra i Lazarevac–Ovča 68 kilometara.

- To je ukupno 197 kilometara i 104 polazaka dnevno. Kada budemo napravili nove linije, imaćemo 223 kilometara i 76 stanica. Gradimo dva mosta, depo, duple koloseke prema Lazarevcu i Mladenovcu. Suština je da će građani "u špicu" imati na svakih 20, 25 minuta voz do centra Beograda, a "van špica" na 45 minuta, do sat vremena. To će značiti da Beograd postaje jedna celina i da građani mogu da žive u tim opštinama, a da rade u gradu i obratno - istakao je Vesić.

Video: Čadež na elektotrotinetu u Palatu Srbije: Za manje zagađenja vazduha i više biciklističkih staza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OniBG

    30. maj 2021 | 10:37

    Najveca investicija ikada za ovu lepu zemlju Srbiju, bicemo svesni tek kada krenemo da se vozimo, samo napred za jaku Srbiju koju su konacno počeli drugi da primecuju

  • Realista

    30. maj 2021 | 11:04

    Metro ce da ukopa Srbiju,kao Crnu Goru auto put,svima nama to treba ali koliko jm ce to biti moguce explatisati.Ljudima je i ovakav prevoz preskup,a metrio ce biti jos skupllji,pa da bi mogao funkcionalno sa se koristi trebaju ti 3-4 linije

  • Skupio se ološ

    30. maj 2021 | 12:30

    Komentari puni srbomrzaca, to se vidi po sadržajima istih i minusima na dobre komentare za Srbiju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>