• 3

Ovo je novi sigurni raj za ultra bogate: Žele klinike svetske klase, golf, otmene restorane i kazino

Novac se "vrti" u Singapuru kao nikada pre. Porodične kancelarije, prodaja Bentlija i cene nekretnina "cvetaju"

  • 3
singapur

Foto: Unsplash

Azija nudi neki novi svet, posebno poslovni, koji se rapidno odvija pred našim očima. Naime, jedan klijent iz Kine, priča singapurski prodavac automobila, naručio je Bentli od 830.000 preko Fejsbuka.

- Samo su pitali za cenu i vreme dostave - kaže Keith Oh. Ova brza prodaja je, ujedno, najnoviji znak šireg trenda, a novac se "vrti" u Singapuru kao nikada ranije. Dok pandemija "nagriza" jugoistočnu Aziju, a politička previranja drmaju Honkong, svoju šansu koristi Singapur, koji je postao "sigurna luka" za ultra bogate.

Stephan Repkow koji je osnovao "Wealth Management Alliance" 2015. godine, kaže da je za bogataše, koji mogu da biraju gde žele da žive, Singapur sada mesto koje treba da odaberu za stanovanje. Kaže da su dva njegova inostrana klijenta postala rezidenti u proteklih 12 meseci, i još njih ima to u planu.

Singapur je, inače, odavno privlačan bogatim Kinezima, Indonežanima i Malezijcima, koji bi dolazili na kratka putovanja u kupovinu, posećivali kazina ili obavljali lekarske preglede u klinikama svetske klase.

Privatna bolnica "Mount Elizabeth Hospital Orchard", udaljena na samo nekoliko koraka od vodećih prodavnica "Gucci" i "Rolex", u predvorju ima bankarski centar UOB Privilege. Prema podacima per capita, stope smrtnosti u Maleziji i Indoneziji više su 10 i 30 puta nego u Singapuru.

Broj kancelarija za jednu porodicu (eng. single family offices) u ovom gradu-državi udvostručio se od kraja 2019. na oko 400, uključujući kompanije koje su nedavno osnovali Guglov suosnivač Sergej Brin i Šu Ping, milijarder koji stoji iza kineskog hotpot carstva "Haidilao International Holding Ltd.".

Takođe raste potražnja za učlanjenje u privatne golf klubove, dok su cene nekretnina skočile najviše još od 2018. godine. Restorani sa Mišlenovom zvezdicom bili su prepuni u proteklom periodu. Globalne banke poput "UBS Group AG" u međuvremenu se šire u Singapuru, kako bi upravljale masovnim prilivom imovine.

Nagli porast slučajeva kovida-19, koji je doveo do oštrijih mera i otkazivanja predstojećih događaja, poput sastanka Svetskog ekonomskog foruma, mogao bi da zaustavi neke bogate migracije u Singapur, ali to će verovatno biti kratkog daha.

Jedan od najboljih bankara koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su kineski klijenti na prvom mestu kada je reč o otvaranju novih računa, a slede oni iz Indije i Indonezije. Drugi je rekao da su sastanci klijenata - nekada "mučan proces" leta do Džakarte - postali mnogo lakši, jer su mnogi indonežanski kupci boravili u istom luksuznom kondominijumu u Singapuru.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzon

    30. maj 2021 | 11:34

    I gde ce ga voziti , po svom poslovnom prostoru oko ultra dobre klinike..koje su ovo gluposti i gde ide ovaj svet

  • Hes

    30. maj 2021 | 11:42

    Mene tu nema nigde

  • bella

    30. maj 2021 | 12:42

    Ujedno i pakao za ljudske robove koji sluze tim super bogatim🤮

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>