• 0

Fali im skoro 200.000 radnika, ali ih ne pronalaze: Kovid 19 i Bregzit skupo koštaju ovaj sektor

Udruženje iz Ujedinjenog Kraljevstva poziva vladu da se drži svog plana za ukidanje svih kovid ograničenja u Engleskoj, što treba da se desi 21. juna

  • 0
Konobar, restoran, kafana, kafa

Foto: Pixabay

Ugostiteljstvo je pretrpelo ozbiljne posledice kovida 19, a sada treba oporaviti sektore koji su poraženi već više od godinu dana. Odakle početi, kako popuniti na hiljade slobodnih radnih mesta?

Posebno vlada potražnja za konobarima i kuvarima u Velikoj Britaniji, jer su mere uvedene protiv korone - sve blaže, rečeno je iz "UK Hospitality", a prenosi BBC.

Ovo udruženje poziva vladu da se drži svog plana za ukidanje svih kovid ograničenja u Engleskoj, što treba da se desi 21. juna. Vlada je rekla da čini sve što je u njenoj moći da podrži ugostiteljstvo, ali je činjenica da je pandemija teško pogodila tu granu, budući da u Velikoj Britaniji mesecima ništa nije radilo.

Takođe, dodatni udar za sporni sektor je Bregzit, koji je naštetio, pre svega, trgovini i biznisu u ovoj zemlji, pri čemu London gubi svoj finansijski uticaj. Tek od prošle nedelje pabovi, restorani i kafići mogli su da opslužuju mušterije u zatvorenom prostoru, u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, dok su ograničenja u Severnoj Irskoj ove nedelje bila ublažena.

Ali, čak i pre nego što su ta ograničenja ukinuta, ugostiteljski objekti mučili su se da nađu osoblje. "UK Hospitality" je saopštio da trenutno nedostaje oko 188.000 radnika. Sada vlada dodatna zabrinutost zbog stava Borisa Džonsona da bi plan o ukidanju mera mogao biti prolongiran, zbog tzv. indijskog soja.

Ali, pandemija je bila samo "šlag na torti", budući da je Pandorinu kutiju otvorio izlazak Britanije iz EU. Radnici iz Unije vraćali su se u svoje matične zemlje, rekao je portparol "UK Hospitality"-a. Nedostatak osoblja je posebno primetan u središtima gradova.

Udruženje je pozvalo vladu da ohrabri radnike sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu da se pridruže tom sektoru. Takođe, traže ažuriranje liste deficitiranih zanimanja i razmatranje vizne šeme za radnike koji se ne bi kvalifikovali po sistemu bodovanja.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>