• 1
 ≫ 

Čuvenim Luvrom će od 1. septembra upravljati žena: To je presedan u 228 godina dugoj istoriji muzeja

 ≫ 

Karijeru je započela kao kustos u Muzeju Orse 1994. godine, a 2007. je preuzela Agenciju francuskih muzeja, vladino telo odgovorno za otvaranje Luvra u Abu Dabiju

  • 1
luvr

Foto: Freepik

Luvr, kulturni simbol Grada svetlosti, izgrađen je davne 1793. godine, a nakon više od dva veka - na njegovom čelu će se, prvi put u istoriji, naći žena.

Reč je o Loren de Kar (54), koju je nedavno imenovao francuski predsednik Emanuel Makron, za novog predsednika i direktora Luvra. Ona je trenutno predsednik Muzeja Orse i Muzeja Oranžerije.

De Kar na novu funkciju stupa 1. septembra ove godine, i preuzima je od Žan-Luk Martineza, koji je upravljao Luvrom poslednjih osam godina, a želeo je da dobije i treći mandat.

Martinez je, inače, arheolog koji je postao direktor Luvra 2013, a ističe se da potiče iz radničke klase. Nasuprot tome, Loren de Kar dolazi iz francuske plemićke porodice uglednih pisaca, i posebno se obrazovala u domenu slikarstva iz 19. veka.

Karijeru je započela kao kustos u Muzeju Orse 1994. godine, a 2007. je preuzela Agenciju francuskih muzeja, vladino telo odgovorno za otvaranje Luvra u Abu Dabiju. Reč je o projektu vrednom blizu milijardu evra.

Martinez je smenio kada je preuzeo Luvr, a ona je postala direktorka Muzeja Oranžerije, posvećenog impresionizmu. Takođe, upravlja i muzejom Orse od 2017, koji je ponovo počeo sa radom početkom maja, nakon dugog zatvaranja zbog kovida-19.

Ono što je de Kar na samom početku obećala, kada zvanično postane nova direktora Luvra, jeste da će produžiti radno vreme, budući da se vrata muzeja sada zatvaraju već u 17.30 sati. Ova ideja bi trebalo da privuče mlađe posetioce. Navodi se da je isto hteo da uradi i Žan-Luk Martinez.

Pre krize, Luvr se oslanjao na međunarodne turiste koji su 2019. činili oko 75% posetilaca, saopšteno je iz muzeja.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    30. maj 2021 | 23:08

    Što da ne program novog revizionizma,piše se nova istorija , i vreme je bilo dobra vest. 👍🏻

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>