• 1
 ≫ 

Sektor koji najbrže raste u Hrvatskoj: Samo u jednom su zarade opale, a nije turizam

 ≫ 

Ukupnom trendu rasta plata u IKT sektoru doprinela je povećana potražnja za zaposlenima

  • 1
laptop

Foto: Pixabay

Da su informacione i komunikacione tehnologije (ICT - Information and Communications Technologies) trenutno najatraktivniji sektor, koji predvodi oporavak u susednoj Hrvatskoj, pokazuju i podaci o platama: u toj struci, za godinu dana, zarade su prosečno porasle 12,9 odsto, a za protekle dve godine - 18,6%.

Neto plata zaposlenih u tom sektoru, prema podacima DZS-a, u martu je iznosila 10.404 kune ili oko 1.383 evra, odnosno 1.191 kunu (158 evra) više nego u istom mesecu lani i 1.632 (216 evra) kune više nego pre dve godine.

Pritom su najveću platu u martu, čak za trećinu veću nego u februaru, imali oni koji rade u kategoriji "informacione uslužne delatnosti" (obrada podataka, internet portali, delatnosti novinskih agencija) i ona je iznosila 13.227 kuna (oko 1.758 evra), prenosi Seebiz.

Kako se dalje navodi, nije jednostavno utvrditi čemu mogu zahvaliti na tolikom rastu, ali u pojedinim delatnostima - poput telekomunikacija i finansija, uobičajeno je da su plate u nekom mesecu, a najčešće u martu, znatno veće nego u ostalim mesecima.

To se povezuje s isplatama oporezivih dohodaka, kao što su različite nagrade (bonusi) i naknade iznad 5.000 kuna. Tako je u telekomunikacijama prosečna neto zarada u martu iznosila 12.463 kune, a u februaru - 10.368 kuna. Programerima se, pak, istovremeno plata neznatno smanjila, s 11.400 kuna na 10.630 kuna.

Sve u svemu, ukupnom trendu rasta plata u IKT sektoru doprinela je povećana potražnja za zaposlenima (4,8 posto na godišnjem nivou), kao i smanjenje poreza na dohodak.

novac, porez

Foto: Freepik

Zavidan rast zaposlenosti beleži i građevinarstvo, 4,7 posto ili 8.158 osoba, ali su njihove plate, ipak, rasle znatno sporije. U martu je ona prosečno iznosila 5.764 kune (oko 766 evra), odnosno 6,9 posto ili 373 kune više nego pre godinu dana.

Postoje pretpostavke da se deo primanja u tom sektoru isplaćuje na ruke, ali kako im treba radna snaga, računa se da će poslodavci morati da ponude veća primanja. Inače, najniža zarada u zemlji isplaćena je u proizvodnji odeće, 4387 kuna ili 583 evra.

Osim IKT-a, ubrzani rast plata imali su obrazovanje i zdravstvo, a iznosio je devet procenata. Tome su doprineli rast osnovice nakon pregovora Vlade i sindikata, poreske izmene, ali i isplate u zdravstvu nakon sudskih presuda.

Slede stručne naučne i tehničke delatnosti, s rastom od 8,4 posto, zatim naučno-istraživački razvoj, pa i turističke delatnosti, uprkos posledicama kovida-19. Plate su pale samo u finansijama i administrativnim poslovima.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    30. maj 2021 | 18:55

    U Srbiji su u IT sektoru plate veće za 30% nego kod njih, džaba im eu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>