• 3

Prokletstvo ili puka slučajnost: Zašto se lažne bombe dešavaju samo Rajaneru?

"Terorizam kao razlog se retko dešava a da ne govorimo o tome da se zaista pronađe prava bomba. To bi značilo da aerodromsko obezbeđenje nije radilo što je u razvijenijim zamljama, među kojima je i Srbija, gotovo nemoguće", kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 3
Rajaner Ryanair

Foto: Pixabay

Avion kompanije Rajaner na relaciji Dablin-Krakov prinudno je sleteo prethodne noći u Berlin posle dojave o bombi.

Iako je policijska provera pokazala da nema opasnosti, putnici su morali da sačekaju kako bi nastavili let za Poljsku u drugom avionu. Kasnije, list Bild Cajtung preneo je i zvanično da je dojava o bombi bila lažna.

Slična situacija dogodila se u julu 2020. godine. Avion Rajanera na istoj relaciji Dablin-Krakov prinudno je sleteo u London posle dojave bombi za koju se kasnije ispostavilo da je bila lažna.

Avion Rajanera našao se u centru pažnje i nedavno kada je letelica preusmerena ka Minsku. Navodno, zbog pretnje bombom ili kako su to kasnije mediji naslovili "kidnapovanjem" od strane predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Zašto baš Rajaner?

 

Siptomatična situacija navodi na pitanje zašto se Rajaneru dešavaju ovakve situacije? Ili bar zašto je utisak da se dešavaju njemu najčešće?

"Ne možemo govoriti o prokletstvu Rajanera u kontekstu konstatnih dojava o bombama. Novo vanredno sletanje kompanije zbog prijave bombom jeste vremenski blizu nakon incidenta iznad Belorusije ali ova avio-kompanija opšte gledano nema veliki broj prijava bombi u avionu. Štaviše, u poslednjih nekoliko godina prijave bombi u avionima se dešavaju na aerodromima i rezultat su raznih patoloških stanja pojedinaca - kaže za Telegraf Biznis Petar Vojinović, osnivač i urednik vazduhoplovnog portala Tango Six.

Prema njegovim rečima, mali su procenti da obezbeđenju na aerodromima promakne bilo šta što bi aludiralo na potencijalnu pretnju kasnije tokom leta.

- Terorizam kao razlog se jako retko dešava a da ne govorimo o tome da se zaista pronađe prava bomba. To bi značilo da aerodromsko obezbeđenje nije radilo što je u razvijenijim zamljama, među kojima je i Srbija, gotovo nemoguće- ističe Vojinović. 

On podseća da smo poslednje uspešno detoniranje bombe imali u februaru 2016. godine u Somaliji kada je "baš zbog gotovo nepostojećeg aerodromskog obezbeđenja bomba ubačena u putničku kabinu".

Nicolae Ceausescu, Nikolaj Čaušesku, avion Rombac One-Eleven na aukciji

Foto: Tanjug/AP

- Nakon detonacije kapetan srpskog porekla Vladimir Vodopivec je izvanrednom reakcijom brzo spustio avion i time spasao sve živote u letelici - ukazuje Vojinović.

Teška godina za irskog giganta

 

Irska niskotarifna avio-kompanija inače je zabeležila neto gubitak od 815 miliona evra (989 miliona dolara) u svojoj fiskalnoj 2020. godini, jer su mere ograničenja kretanja zbog kovida-19 srezale nivo prometa kompanije za 81 posto.

Analitičari finansijske kompanije Refinitiv predviđali su neto gubitak od 933 miliona evra. Iz Rajenera su istovremeno naveli da beleže "snažan oporavak" rezervacija u poslednjih nekoliko nedelja, ali da su uslovi poslovanja i dalje izazovni.

Glavni izvršni direktor Rajanera, Majkl O’Liri, rekao je ranije da je protekla poslovna godina bila "veoma teška", al da u tekuću ulaze "sa ogromnim optimizmom".

Kompanija procenjuje da će u navedenom periodu prevesti između 80 i 120 miliona putnika, što je na donjem kraju raspona koji je predviđala.

U poslovnoj godini, završenoj u martu 2021, Rajaner je prevezao 27,5 miliona putnika. Iako se vakcinacije ubrzavaju i evropske vlade ponovo počinju da dočekuju turiste, Rajaner ne očekuje poskupljenje avio-karata u kratkom roku.

Video: Novi avion Er Srbije s likom Nikole Tesle stigao je u Beograd

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>