• 1

U ovom sektoru je zarada: Opet nam gura BDP napred, a sledi ga trgovina

U prvom kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti period 2020, realni rast zabeležen je kod bruto investicija u osnovna sredstva

  • 1
gradnja, građevina

Foto: Freepik

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,7 posto, a u odnosu ne prethodni kvartal - 1,9 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva - 19,5 posto, u sektoru trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, i usluga smeštaja i ishrane 5,3 posto; kao i u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, gde je rast iznosio 3,5 posto.

Značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti - 6,6 odsto, zatim u sektoru umetnosti, zabave i rekreacije, ostalih uslužnih delatnosti i delatnosti domaćinstva kao poslodavca - 11,7 posto.

U prvom kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti period 2020, realni rast zabeležen je kod bruto investicija u osnovna sredstva - 10,0 posto, i izvoza robe i usluga - 7,9 posto.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava - 1,9 posto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) - 3,6 posto, izdataka za finalnu potrošnju države 0,6 posto i uvoza robe i usluga 1,4 posto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    1. jun 2021 | 17:26

    Pa bilo bi cudno da trgovina nema rast kada plaćaju minimalac radnicima i rade svaki dan bez odmora. A i najviše su profitirali za vreme korone.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>