• 4

Stiže prvi voz za brzine do 200 kilometara na sat: Internet i toplo piće u vagonu do Novog Sada

U skladu sa ugovorom, rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar 2021. godine

  • 4
CIRIH BRZI VOZOVI MOMIROVIC

Štadler brzi voz koji ide 200 km na sat / Foto: Tanjug/DJ.K.

Prvi voz za brzine do 200 kilometara na sat, koji je Srbija naručila od eminentne švajcarske kompanije Štadler, biće isporučen za pet meseci, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović.

Tokom posete proizvodnim pogonima Štadlera u Cirihu, ministru Momiroviću i srpskoj delegaciji pokazane su elektromotorne garniture koje će biti isporučene Srbiji i prezentovani proizvodni kapaciteti, način rada i kompletna ponuda.

U skladu sa ugovorom, rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar 2021. godine, a drugog i trećeg 31. decembar 2021, saopštilo je Ministarstvo. To su četvorodelne elektromotorne garniture ukupnog kapaciteta 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću.

- Pokazali su nam, u fazi montaže, prve brze vozove koji će saobraćati 200 kilometara na sat od Beograda do Novog Sada. Ovi vozovi su budućnost, i to ne daleka, već bliska. Isti vozovi saobraćaju švajcarskim i austrijskim brzim prugama i predstavljaju vrhunac kvaliteta i bezbednosti - rekao je Momirović.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, Momirović kaže da je Srbija zainteresovana za strateško partnerstvo s kompanijom Štadler u nameri da, ako se stvore uslovi, i u njoj bude pokrenuta proizvodnja ovih najmodernijih vozova.

- Prezentovali su nam istoriju i kapacitete kompanije Štadler i impresionirani smo obimom njihovog poslovanja, preko cele Evropske unije do Ukrajine i šire. Kao što sarađujemo s brojnim svetskim kompanijama, i kao što smo ih privukli da investiraju u Srbiju, i kompaniji Štadler uputićemo poziv za saradnju - rekao je Momirović.

Tokom obilaska proizvodnih kapaciteta kompanije i prezentacije elektromotornih garnitura, ministar se sastao i s Dobrivojem Mihajlovićem, jednim od kontrolora kvaliteta u proizvodnom pogonu Štadlera.

- Prijatno su me iznenadili kada su mi otkrili da i jedan Srbin učestvuje u proizvodnji i montaži ovih prvih srpskih brzih vozova. Imamo vredne i pametne ljude koji rade širom Evrope na najodgovornijim poslovima i nadam se da ćemo jednog dana da stvorimo uslove da se ti isti poslovi obavljaju u Srbiji - rekao je Momirović.

CIRIH BRZI VOZOVI MOMIROVIC

Brzi voz koji će spajati BG i NS / Foto: Tanjug/DJ.K.

Brza pruga Beograd-Novi Sad, za brzine do 200 km na sat, biće završena do kraja godine, nakon čega sledi testiranje brze pruge i vozova, dok će građani početkom naredne godine moći da putuju novim i modernim vozovima.

"Ovi vozovi predstavljaju pravo malo čudo tehnike i bezbednosti, poseduju moderan dizajn, izuzetan komfor, sedišta za prvi i drugi razred, poseban prostor za invalide i apsolutnu prilagođenost osobama sa smanjenom pokretljivošću, internet, čak i mašinu za tople napitke", kažu u Miinistarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Video: Čadež na elektotrotinetu u Palatu Srbije: Za manje zagađenja vazduha i više biciklističkih staza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    31. maj 2021 | 13:28

    Хоће имати и простор за бахате и безобразне мигранте или ће се они бахатити по целом возу као на релацији Батајница - Шид ?

  • Da da

    31. maj 2021 | 14:43

    A gde su pruge? Jel to leti? Hahah

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>