• 0

Za razvoj nerazvijenih opština 320 miliona dinara: Kako do dodatnih sredstava?

Tončev je kazao da nije zadovoljan izdvojenom novčanom sumom

  • 0
Opstine

Foto: Ministartvo za razvoj

Ugovor o dodeli bespovratne pomoći nedovoljno razvijenim opštinama u Srbiji u iznosu od 320 miliona dinara potpisan je prošle nedelje u Beogradu sa predstavnicima 40 lokalnih samouprava.

Ministar za razvoj nedovoljno razvijenih opstina Novica Tončev istakao je da Vlada Srbije brine o svim građanima i da je cilj da se bar deo nerazvijenih opština vrati u rang razvijenih.

Ministar je naveo da je u proteklom periodu obišao sve 44 opštine koje spadaju rang manje razvijenih i utvrdio da su glavni problemi infrastrukturni i nedostatak kadrova i projektnih rešenja.

Od ukupno 320 miliona dinara, 250 je odvojeno za investiranje u infrastrukturne objekte, koji treba da budu završeni u ovoj godini, dok je ostalih 70 miliona izdvojeno za izradu projektne dokumentacije i projekata sa kojima će opštine konkurisati za sledecu budzetsku godinu.

Tončev je kazao da nije zadovoljan izdvojenom novcanom sumom i izrazio nadu da će sledeće godine ta pomoć biti veća.

"Današnjim potpisivanjem ugovora o dodeli bespovratnih sredstava otpočinjemo važnu borbu za povratak gotovo jedne trećine, nedovoljno razvijenih, lokalnih zajednica Srbije u krug sredina u našoj zemlji u kojima se napreduje, pristojno i bolje živi", rekao je Tončev.

Ministar je ukazao i da svaka opština ima svoje prirodne resurse i da bi i to mogao da bude način prikupljanja dodatnih sredstava.

Predsednici opština koje su potpisale ugovor o bespovratnoj pomoci iskazali su zahvalnost na dodeljenoj pomoci i na podrsci Ministarstva i Vlade Srbije.

Među njima i predsednica opštine Surdulice koja ukazuje da je ova donacija od velikog značaja jer predstavlja stvaranje preduslova za kako kaže bolji i kvalitetniji život kao i ostanak mladih u svojoj sredini.

Iz opštine Presevo porucili su da im je drago da prilikom dodele pomoći se nije gledala politička pripadnost i da se nada da će i druga ministarstva obratiti pažnju na manje razvijena mesta u Srbiji.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke