• 0

Za razvoj nerazvijenih opština 320 miliona dinara: Kako do dodatnih sredstava?

Tončev je kazao da nije zadovoljan izdvojenom novčanom sumom

  • 0
Opstine

Foto: Ministartvo za razvoj

Ugovor o dodeli bespovratne pomoći nedovoljno razvijenim opštinama u Srbiji u iznosu od 320 miliona dinara potpisan je prošle nedelje u Beogradu sa predstavnicima 40 lokalnih samouprava.

Ministar za razvoj nedovoljno razvijenih opstina Novica Tončev istakao je da Vlada Srbije brine o svim građanima i da je cilj da se bar deo nerazvijenih opština vrati u rang razvijenih.

Ministar je naveo da je u proteklom periodu obišao sve 44 opštine koje spadaju rang manje razvijenih i utvrdio da su glavni problemi infrastrukturni i nedostatak kadrova i projektnih rešenja.

Od ukupno 320 miliona dinara, 250 je odvojeno za investiranje u infrastrukturne objekte, koji treba da budu završeni u ovoj godini, dok je ostalih 70 miliona izdvojeno za izradu projektne dokumentacije i projekata sa kojima će opštine konkurisati za sledecu budzetsku godinu.

Tončev je kazao da nije zadovoljan izdvojenom novcanom sumom i izrazio nadu da će sledeće godine ta pomoć biti veća.

"Današnjim potpisivanjem ugovora o dodeli bespovratnih sredstava otpočinjemo važnu borbu za povratak gotovo jedne trećine, nedovoljno razvijenih, lokalnih zajednica Srbije u krug sredina u našoj zemlji u kojima se napreduje, pristojno i bolje živi", rekao je Tončev.

Ministar je ukazao i da svaka opština ima svoje prirodne resurse i da bi i to mogao da bude način prikupljanja dodatnih sredstava.

Predsednici opština koje su potpisale ugovor o bespovratnoj pomoci iskazali su zahvalnost na dodeljenoj pomoci i na podrsci Ministarstva i Vlade Srbije.

Među njima i predsednica opštine Surdulice koja ukazuje da je ova donacija od velikog značaja jer predstavlja stvaranje preduslova za kako kaže bolji i kvalitetniji život kao i ostanak mladih u svojoj sredini.

Iz opštine Presevo porucili su da im je drago da prilikom dodele pomoći se nije gledala politička pripadnost i da se nada da će i druga ministarstva obratiti pažnju na manje razvijena mesta u Srbiji.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>