• 0

Privremena uredba koja u Srbiji važi 20 godina: Da li će SES naći rešenje za pitanja radnika

Moraju da prorade lokalni socijalno ekonomski saveti, poručuje SES

  • 0
BEOGRAD KZN UNIJA POSLODAVACA

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Socijalno ekonomski savet (SES) je dao pozitivno mišljenje na nacrt Zakona o zaštiti potrošaca, kao i na predlog odluke da se odredbe posebnog kolektivnog ugovora za delatnost putne privrede primenjuju i na poslodavce koji nisu članovi udruženja poslodavaca, rekao je predsedavajući SES-a Miloš Nenezić.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Saveta naveo da je glavna tema SES-a bilo funkcinisanje lokalnih socijalno-ekonomskih saveta kojih, kako je rekao ima 23 formirana, uz dva koja funkcionišu iako nisu u punom sastavu.

"Zaključak je da lokalni saveti u najvećem broju slučajeva ne funkcionišu kako treba. To je veliki problem i za lokalne zajednice i za državu, jer zaključke republičkog SES-a treba da implementiramo u manje sredine i na lokalne savete", rekao je Nenezić.

Ocenio je da lokalni saveti uglavnom ne rade zato što lokalna samouprava ne insistira na njihovom formiranju i delovanju.

Najavio je da će u narednom periodu biti sprovedena akcija buđenja lokalnih SES-ova pa će za dve nedelje biti održana sednica sekretara lokalnih socijalno-ekonomskih saveta.

Prema Nenezićevim rečima ima pomaka u uključivanju socijalnih partnera u pripremu nacrta zakona i predloga podzakonskih akata, pri čemu je kao dobre primere naveo Ministarstva za rad i za prosvetu.

BEOGRAD KZN UNIJA POSLODAVACA

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Članica Saveta i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je istakla da postoji stalna komunikacija partnera u SES-u i da oni i kada ne održavaju sednice, redovno telefonski komuniciraju o pitanjima koja su u tom trenutku važna.

"Na sednicama stalno raspravljamo o uključivanju socijalnih partnera u pripremu nacrta zakona. Nase ministarstvo to uvek praktikuje a sada pripremamo, odnosno u fazi smo formiranja radnih grupa za dva zakona i to Zakon o radnim praksama i Zakon o štrajku", istakla je ona.

Ocenila je da, iako nekada socijalni partneri imaju različite poglede na neke probleme, cilj im je uvek isti a to je da dođu do najoptimalnijih rešenja.

Član Saveta i predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković je istakao da je danas uz datu saglasnost na Zakon o zaštiti potrošaca data i sugestija da se u Nacionalni savet koji prati realizaciju ovih prava uključe i reprezentativni sindikati i poslodavci.

Kada je reč o mehanizmima za veći uticaj na donošenje zakona naveo je da svake godine u izveštaju Evropske komsije stoji da je socijalni dijalog loš, što, kako je rekao, ukazuje da nešto mora da se menja.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije u SES-u Zoran Savić je istakao dva pitanja dobijena od lokalnih saveta.

Prvo je da li zaposleni u javnom sektoru koji imaju minimalnu zaradu imaju pravo na topli obrok i regres a drugi je zahtev za izmenu uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata.

BEOGRAD KZN UNIJA POSLODAVACA

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kada je reč o toplom obroku i regresu za zaposlene u javnom sektoru, rekao je da se ovde primenjuje Zakon o platama zaposlenih u javnim službama i državnim organima čija jedna odredba kaže da koeficijent sadrži naknadu za regres i topli obrok.

" Međutim, evidentno je da minimalna zarada ne sadrži naknadu za regres i topli obrok i zato ima dosta sudskih procesa. Jedan je zakon koji se primenjuje na sve javne službe, jedno je pitanje a dva potpuno dijametralna stava apelacionog i vrhovnog kasacionog suda o ovome a ko je u pravu reći će Ustavni sud čiju odluku očekujemo", rekao je Savić.

Što se tiče zahteva za izmenu uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata, naveo je da ona datira još iz 2001. godine i da je i tada doneta kao privremena a važi skoro 20 godina.

Uredbu bi prema njegovim rečima trebalo izmeniti kako bi zaposleni imali odgovarajuće koeficijente shodno delatnosti koju obavljaju.

Video: Od ponoći počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke