• 0

Privremena uredba koja u Srbiji važi 20 godina: Da li će SES naći rešenje za pitanja radnika

Moraju da prorade lokalni socijalno ekonomski saveti, poručuje SES

  • 0
BEOGRAD KZN UNIJA POSLODAVACA Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Socijalno ekonomski savet (SES) je dao pozitivno mišljenje na nacrt Zakona o zaštiti potrošaca, kao i na predlog odluke da se odredbe posebnog kolektivnog ugovora za delatnost putne privrede primenjuju i na poslodavce koji nisu članovi udruženja poslodavaca, rekao je predsedavajući SES-a Miloš Nenezić.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Saveta naveo da je glavna tema SES-a bilo funkcinisanje lokalnih socijalno-ekonomskih saveta kojih, kako je rekao ima 23 formirana, uz dva koja funkcionišu iako nisu u punom sastavu.

"Zaključak je da lokalni saveti u najvećem broju slučajeva ne funkcionišu kako treba. To je veliki problem i za lokalne zajednice i za državu, jer zaključke republičkog SES-a treba da implementiramo u manje sredine i na lokalne savete", rekao je Nenezić.

Ocenio je da lokalni saveti uglavnom ne rade zato što lokalna samouprava ne insistira na njihovom formiranju i delovanju.

Najavio je da će u narednom periodu biti sprovedena akcija buđenja lokalnih SES-ova pa će za dve nedelje biti održana sednica sekretara lokalnih socijalno-ekonomskih saveta.

Prema Nenezićevim rečima ima pomaka u uključivanju socijalnih partnera u pripremu nacrta zakona i predloga podzakonskih akata, pri čemu je kao dobre primere naveo Ministarstva za rad i za prosvetu.

BEOGRAD KZN UNIJA POSLODAVACA Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Članica Saveta i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je istakla da postoji stalna komunikacija partnera u SES-u i da oni i kada ne održavaju sednice, redovno telefonski komuniciraju o pitanjima koja su u tom trenutku važna.

"Na sednicama stalno raspravljamo o uključivanju socijalnih partnera u pripremu nacrta zakona. Nase ministarstvo to uvek praktikuje a sada pripremamo, odnosno u fazi smo formiranja radnih grupa za dva zakona i to Zakon o radnim praksama i Zakon o štrajku", istakla je ona.

Ocenila je da, iako nekada socijalni partneri imaju različite poglede na neke probleme, cilj im je uvek isti a to je da dođu do najoptimalnijih rešenja.

Član Saveta i predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković je istakao da je danas uz datu saglasnost na Zakon o zaštiti potrošaca data i sugestija da se u Nacionalni savet koji prati realizaciju ovih prava uključe i reprezentativni sindikati i poslodavci.

Kada je reč o mehanizmima za veći uticaj na donošenje zakona naveo je da svake godine u izveštaju Evropske komsije stoji da je socijalni dijalog loš, što, kako je rekao, ukazuje da nešto mora da se menja.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije u SES-u Zoran Savić je istakao dva pitanja dobijena od lokalnih saveta.

Prvo je da li zaposleni u javnom sektoru koji imaju minimalnu zaradu imaju pravo na topli obrok i regres a drugi je zahtev za izmenu uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata.

BEOGRAD KZN UNIJA POSLODAVACA Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kada je reč o toplom obroku i regresu za zaposlene u javnom sektoru, rekao je da se ovde primenjuje Zakon o platama zaposlenih u javnim službama i državnim organima čija jedna odredba kaže da koeficijent sadrži naknadu za regres i topli obrok.

" Međutim, evidentno je da minimalna zarada ne sadrži naknadu za regres i topli obrok i zato ima dosta sudskih procesa. Jedan je zakon koji se primenjuje na sve javne službe, jedno je pitanje a dva potpuno dijametralna stava apelacionog i vrhovnog kasacionog suda o ovome a ko je u pravu reći će Ustavni sud čiju odluku očekujemo", rekao je Savić.

Što se tiče zahteva za izmenu uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata, naveo je da ona datira još iz 2001. godine i da je i tada doneta kao privremena a važi skoro 20 godina.

Uredbu bi prema njegovim rečima trebalo izmeniti kako bi zaposleni imali odgovarajuće koeficijente shodno delatnosti koju obavljaju.

Video: Od ponoći počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>