• 9

Dokument koji drma Evropu: Najveća kompanija za hranu priznala da većina onog što proda nije zdravo

Dokument koji je procurio iz najvišeg menadžmenta potvrđuje da više od 60% proizvoda ne ispunjava standarde. Financial Times objavio internu analizu

  • 9
Nestle

Foto: Shutterstock

Najveća svetska kompanija za hranu Nestle priznala je u internom dokumentu da više od 60 odsto njenih proizvoda ne ispunjava "priznatu definiciju zdravog".

Neki od proizvoda „nikada ne mogu biti 'zdravi', koliko god se trudili", piše u prezentaciji koja je početkom godine kružila među najvišim menadžerima, a koju je sada objavio Financial Times.

Pića najgore prošla 

 

Kao referentna tačka za procenu korišćen je australijski sistem zdravstvenih ocena. Tako, preciznije, proizvodi koji postignu najmanje 3,5 od pet zvezdica smatraju se „zdravim“. U čitavom asortimanu proizvoda - sa izuzetkom određene medicinske hrane i dečje hrane - oko 70 procenata prehrambenih proizvoda i 96 procenata pića nije ispunilo ovaj prag, navodi se u prezentaciji.

Voda i mlečni proizvodi su se bolje pokazali, većina ih je prešla 3,5 zvezdice.

Šećer i natrijum su već značajno smanjeni

 

Rezultati dolaze u trenutku kada se proizvođači hrane suočavaju sa globalnim naporima u borbi protiv gojaznosti i promociji zdravije ishrane. Prema FT-u, grupa sada želi da se popravi. Nestle takođe konsstantno revidira svoje interne nutricionističke standarde. 

Zapravo, poslednjih godina već su pokušali da neke proizvode učine zdravijim. Sadržaj šećera i natrijuma značajno je smanjen u poslednjih nekoliko decenija, samo u poslednjih sedam godina, za oko 14, 15 procenata, prenosi FT.

Šta još pokazuje interna analiza?

 

Kada se pogledaju detalji analize koju je objavio FT, navodi se da primera radi, da pica DiGiorno sadrži oko 40% preporučenog dnevnog unosa natrijuma, dok Hot Pockets pica sadrži 48%, piše FT.

Piće sa ukusom narandže San Pellegrino dobilo je najlošiju moguću ocenu „E“, Nutri-Score, zbog činjenice da je sadržalo više od 7,1 grama šećera na 100 ml.

Neskvik, napitak sa ukusom jagode koji se prodaje u Sjedinjenim Državama, sadrži 14 grama šećera po jedinici.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>