• 0
 ≫ 

Istekao rok za zamenu "švajcaraca" bez naknade: NBS zamenila 227,1 milion franaka

 ≫ 

Novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i novčanice šeste serije moguće je, bez vremenskog ograničenja i bez naplate naknade, zameniti na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu

  • 0
Švajcarski franak novac valuta pare Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije je tokom maja zamenila bankama ukupno 227,1 milion švajcarskih franaka osme serije, koje su odlukom Nacionalne banke Švajcarske od 30. aprila van opticaja.

Od ukupnog iznosa, 44 posto ili 99,7 miliona franaka odnosi se na zamenu za novčanice devete serije, a 56 procenata, odnosno 127,4 miliona na zamenu za devize, saopštno je iz NBS.

Ovi podaci pokazuju da je jedinstvena inicijativa NBS, da za mesec dana produži zamenu vanopticajnih novčanica po povoljnim uslovima, a sa ciljem podrške građanima - bila izuzetno uspešna, jer je veliki broj građana kod poslovnih banaka i ovlašćenih menjača u Srbiji zamenio novčanice švajcarskog franka povučene iz opticaja, ističu iz centralne banke.

Zamenu novčanica osme serije švajcaraca je, podsećamo, NBS omogućila do 31. maja bez naknade, a zamenu za devize po redovnim uslovima koji važe u menjačkim poslovima. Od 1. juna, banke i ovlašćeni menjači, u skladu sa važećim propisima, mogu, ali nisu u obavezi, da od građana primaju novčanice osme serije švajcarskih franaka.

Ukoliko banke i ovlašćeni menjači budu primali novčanice osme serije švajcarskog franka posle ovog datuma, to će činiti pod uslovima i uz naknade o kojima odlučuju samostalno.

NBS će poslovnim bankama i dalje zamenjivati osmu seriju švajcarskog franka, ali pod uslovima koji važe za zamenu vanoopticajnih novčanica. Iz centralne banke naglašavaju da oni ne obavljaju poslove sa fizičkim licima, tako da građani ne mogu švajcarske franke da zamene u NBS.

Novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i novčanice šeste serije moguće je, bez vremenskog ograničenja i bez naplate naknade, zameniti na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske.

U sopštenju NBS se predočava da novčanice prvih pet serija švajcarskog franka nije moguće zameniti ni u Nacionalnoj banci Švajcarske, kao i da novčanice sedme serije pripadaju rezervnim novčanicama, koje nikada nisu puštene u opticaj.

Takođe, novčanice šeste i osme serije, koje su povučene iz opticaja, mogu se poslati poštom na adresu Nacionalne banke Švajcarske, a iznos koji predstavlja ukupnu nominalnu vrednost novčanica, podnetih na zamenu, uplaćivaće se na račune podnosioca kod banaka u Srbiji.

Video: Od ponoći počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>