• 3
 ≫ 

Kako najmanja varošica u Srbiji ima najveći broj firmi? Top 3 biznisa koji rade u ovom poreskom raju

 ≫ 

Spram svoje veličine, zabeležili su najveći broj novoosnovanih preduzetničkih radnji i preduzeća, kao i korisnika mere poreskog oslobođenja početnika u poslovanju

  • 3
Crna Trava varošica Foto: Wikimedia/ Радосав Стојановић

Iako je po broju stanovnika najmanja u Srbiji, Opština Crna Trava je šampion preduzetništva. Međutim, nijedno od preko 500 preduzeća, registrovanih u toj opštini, ne radi u Crnoj Travi.

Proveravali smo šta se tačno dešava na terenu, i kako se ova varošica popela na listi.

Prema metodologiji takmičenja ,,Šampioni preduzetništva 2020”, lokalne samouprave, uključujući i opštinu Crna Trava, rangirane su na osnovu broja novoosnovanih preduzetničkih radnji i privrednih društava, kao i korisnika mere poreskog oslobođenja početnika u poslovanju.

- Kako bi se obezbedile jednake šanse za sve, ovi kriterijumi su posmatrani u odnosu na broj stanovnika, a lokalne samouprave su grupisane u tri kategorije – male, srednje i velike - objašnjava za Telegraf Biznis Ivan Radak iz NALED-a, koji je i sproveo istraživanje.

Opština Crna Trava je u kategoriji malih lokalnih samouprava tako zauzela prvo mesto (indeks uspešnosti 60 od 100) s obzirom na to da je u ovoj opštini koja broji 1.156 stanovnika, prošle godine osnovano 78 privrednih subjekata.

Kako kažu za naš portal, najviše novoosnovanih je u sektoru građevinarstva, kao i u sektorima IT i knjigovodstva.

U čemu je caka?

Iako opština nema zasebne programe podrške za preduzetnike, početnici u poslovanju mogu da računaju na republičke mere i poreske olakšice.

Radak nam ukazuje da se uz to, Crna Trava se može pohvaliti izuzetno otvorenom lokalnom poreskom administracijom koja se stara da sve informacije budu lako dostupne obveznicima, zajedno sa odeljenjem za finansije i privredu koje stoji na raspolaganju budućim preduzetnicima i osnivačima privrednih društava.

crna trava, grafikon Foto: Printscreen

- S obzirom na mali broj stanovnika i starosnu strukturu, veličinu opštine, kao i geografsku poziciju, opština Crna Trava se opredelila da podstiče preduzetništvo kroz niže troškove poslovanja koji su njena komparativna prednost, kako bi obezbedila veći obim poreskih prihoda za ulaganje u lokalni razvoj -  navodi Radak.

Opštini pripada 100% poreskih prihoda od preduzetnika koji posluju u režimu paušalnog oporezivanja, a prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, opštinama pripada i 74% poreza na zarade ukoliko zaposleni živi na teritoriji te lokalne samouprave.

Krupanj i Loznica prednjače 

Crna Trava varošica Foto: Wikimedia/ Радосав Стојановић

U kategoriji srednjih lokalnih samouprava, šampion preduzetništva je opština Krupanj u kojoj su tokom prošle godine osnovana 123 privredna subjekta. Ova lokalna samouprava sa nešto više od 17.000 stanovnika ostvarila je indeks uspešnosti 73,4 od 100.

U kategoriji velikih najuspešnija je bila Loznica sa 608 novoosnovanih privrednih subjekata u prošloj godini (na 79.000 stanovnika) i indeksom uspešnosti 63.

Takmičenje gradova i opština Šampioni preduzetništva 2020, pokrenuli su NALED i Republički sekretarijat za javne politike (RSJP), pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i uz podršku projekta nemačke razvojne saradnje „Reforma javnih finansija - Agenda 2030“ koji implementira GIZ.

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>