• 1

Postoji nešto u čemu najjača ekonomija Evrope kaska: "Ova muška dominacija mora da prestane"

Pojedini kreditori, poput Dojče banke i Komercbanke, utvrdili su kao jedan od ciljeva u svojim strategijama da u upravnim organima žene čine 35 posto, ali neki kritičari kažu da to baš i nije ambiciozno

  • 1
poslovna žena

Foto: Freepik

U privatnim bankama u Nemačkoj su 2020. godine žene zauzimale 34,8 posto rukovodećih pozicija, prema istraživanju organizacije "AGV Banken" o zaposlenosti u banakama.

Početkom 1990-ih, žene su činile manje od 10 posto rukovodilaca u nemačkim privatnim bankama, a 2019. ih je u upravljačkoj strukturi bilo 34,3 procenta, izveštava Rojters.

Povećanje udela žena u menadžmentu banaka u ovoj zemlji poslednjih godina posustaje, a političari i investitori sve glasnije pozivaju na akciju po ovom pitanju. Banke priznaju da treba učiniti još mnogo u tom pogledu i kažu da preduzimaju korake za unapređenje rodne ravnoteže, mada smanjenje broja zaposlenih i restruktura poslovanja komplikuju stvari.

Pojedini kreditori, poput Dojče banke i Komercbanke, utvrdili su kao jedan od ciljeva u svojim strategijama da u upravnim organima žene čine 35 posto, ali neki kritičari kažu da to baš i nije ambiciozno.

- Finansijski sektor je muški domen. To mora da se prekine. Nemački finansijski lideri konačno moraju da naprave mesta za veću raznolikost u gornjim redovima - poručila je na sednici odbora za finansije Kansel Kiceltepe, poslanica u nemačkom parlamentu.

Studija "Boston Konsalting Grupe" (BCG) i Tehničkog univerziteta iz Minhena otkriva da Nemačka kaska za drugim velikim ekonomijama, kao što su Britanija i Francuska, po zastupljenosti žena u upravnim odborima.

Britanija će rodni paritet u odborima postići 2034. godine, a Francuska 2039. godine, dok će dostizanje te tačke u Nemačkoj potrajati do 2053. godine. Nikol Voig, direktorka u "BCG" i autorka izveštaja, kritikuje nedostatak ambicija u kompanijama na polju rodne jednakosti.

- Mi činimo polovinu stanovništva. Ambicija bi trebalo da bude jednakost. Znam da je to teško dostići, ali ZAŠTO kao cilj ne postave izjednačenost, a ne samo udeo žena od 35 odsto - izjavila je ona.

Video: Ovako se u 2 klika prijavljuje za 3000 dinara od vakcine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    1. jun 2021 | 17:23

    A koji je razlog dati nešto ženama samo zato što su žene? One da to hoće da umeju našle bi način tu da budu. Kako je to fer prema muškarcima. Hoće li se isti primeniti na poslove koje su tradicionalno ženski da se da muškarcima i da neće biti diskriminacije kao što se zalaže za žene?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>