• 2
 ≫ 

Mask kaže da je prošle godine zaradio 0 dolara: On je zvanično najmanje plaćen CEO na svetu

 ≫ 

Većina izvršnih direktora (CEO) kompanija koje pripadaju korpi S&P 500 dobila je povišicu za 5 procenata ili više, jer su njihove firme beležile godišnje prinose akcionara od oko 8 odsto

  • 2
Ilon Mask, Elon Musk

Foto: Tanjug/AP

Srednja plata dostigla je 13,4 miliona dolara za rukovodioce najvećih američkih kompanija u 2020, postavljajući tako peti uzastopni godišnji rekord u godini kada su se preduzeća i njihovi lideri borili protiv globalne pandemije kovida-19.

Većina izvršnih direktora (CEO) kompanija koje pripadaju korpi S&P 500 dobila je povišicu za 5% ili više, jer su njihove firme beležile godišnje prinose akcionara od oko 8%, prema podacima mylogiq.com, piše WSJ.

U analizi WSJ-a, najplaćeniji CEO u 2020. bio je Čad Ričison (Paycom Software Inc.), čiji je platni "paket" procenjen na više od 200 miliona dolara. Sedam izvršnih direktora prošle godine je nagrađeno nadoknadom u iznosu većem od 50 miliona dolara, u poređenju sa dva miliona u 2019. i tri miliona dolara u 2018. godini.

Većina kompanija koje vode ovogodišnji najbolje plaćeni direktori, tipično nisu u "platnoj stratosferi". Nekoliko njih izbilo je na sam vrh zbog ekonomskih previranja, odnosno posledica pandemije. Među njima su kompanije "Activision Blizzard Inc." (video-igre) i biotehnološki gigant "Regeneron Pharmaceuticals Inc.".

CEO "Activision Blizzard Inc."-a je Robert Kotik, koji je prošle godine zaradio malo iznad 150 miliona dolara, a čelnik biotehnološkog diva je Leonard Schleifer, sa zaradom od oko 130 miliona dolara. Sledi Havijer Rodriges ("DaVita"), sa platom neznatno manjom od 75 miliona, i Lorens Kalp ("General Electric") koji je imao istu zaradu.

Inače, njihove plate bile su znatno manje samo godinu dana ranije (u odnosu na kriznu godinu), tačnije 2019. Najviše je napredovao Ričinson, koji je pretprošle godine zaradio "samo" dvadesetak miliona dolara.

Među najmanje plaćenim direktorima nalaze se oni koji vode 24 kompanije iz korpe S&P 500, i to znači da su u 2020. zaradili manje od 5 miliona dolara, što je značajan pad u odnosu na 28 i 33 miliona iz prethodnih godina. Naravno, navedene zarade su one koje su prijavljene.

Sledi da je Džek Dorsi iz Tvitera u 2020. zaradio 1,40 dolara, a Stiven Kin iz gasne kompanije "Kinder Morgan" - 1 dolar. Najmanje plaćen bio je Ilon Mask, izvršni direktor Tesle, koji je prijavio zaradu za 2020. od 0 dolara. Nijedan od ovih direktora nije se odazvao WSJ-u.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    5. jun 2021 | 12:35

    Kakve su ovo igre rečima. On nije primio platu ali kako je među najbogatijim ljudima na svetu, ne znam. 🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>