• 16

Vučić Rio Tintu: Pazićemo na ekologiju, uz rudnik da bude i fabrika za baterije

Do kraja 2021, u projekat Jadar i u geološka istraživanja, razvoj prerade, izradu studija i pripremu projekta, biće investirano 450 miliona dolara

 • 16
Litijum, Loznica, Jadarit Foto: Nikola Tomić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom kompanije Rio Tinto na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom, sa kojim je razgovarao o tekućim i potencijalnim projektima, kao i modalitetima sveobuhvatne saradnje koja se ne bi ograničavala samo na istraživanje i eksploataciju ruda, već i na širi ekonomski razvoj Mačvanskog okruga i cele Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio predstavnicima kompanije na spremnosti da razgovaraju o otvorenim pitanjima, kao i na posvećenosti i razumevanju u pogledu zahteva za transparentnim radom i ispunjavanjem najzahtevnijih uslova u oblasti ekologije.

„Svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, jer nema zdravog ekonomskog razvoja bez očuvanja zdrave životne sredine“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da će država strogo voditi računa o primeni najstriktnijih ekoloških mera.

Predstavnici kompanije su informaisali predsednika Vučića o dosadašnjem toku rada u Srbiji i naglasili da će do kraja tekuće godine završiti fazu studije opravdanosti, kao i studiju o proceni uticaja na zaštitu životne sredine u cilju početka eksploatacije minerala jadarita.

Do kraja 2021. godine, u projekat „Jadar“ i u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradu studija i pripremu projekta, biće investirano ukupno 450 miliona dolara.

Sagovornici su se saglasili da strategija saradnje između kompanije Rio Tinto i Republike Srbije mora da podrazumeva i dugoročan doprinos razvoju lokalne zajednice, odgovoran odnos prema životnoj sredini i opštem ekonomskom prosperitetu.

litijum, rio tinto Foto: Rio Tinto Srbija

„Imajući u vidu da je nalazište jadarita jedno od najvećih u svetu po sadržaju litijuma, očekujem da se u saradnji sa državom uspostavi pun lanac dodatne vrednosti, ne samo za Mačvanski okrug i grad Loznicu, već i za celu Srbiju“, naglasio je predsednik i dodao da očekuje da se osim budućeg rudarsko-industrijskog kompleksa „Jadar“, uz projekat uključe i fabrike za izradu baterija i proizvoda koji zavise od litijuma, kako bi se otvorio što veći broj novih radnih mesta.

Izvršni direktor Stausholm je naglasio da kompanija Rio Tinto ostaje posvećena izgradnji dugoročnih partnerstava.

„Кao kompanija težimo uspostavljanju odnosa uzajamnog poštovanja sa vlasnicima zemljišta, lokalnom zajednicom i Vladom Republike Srbije, ali i sa svim drugim partnerima tokom čitavog perioda poslovanja“, reko je Stausholm i dodao da je kompanije spremna da sarađuje sa državom kako bi na ekonomskom planu u najvećoj meri doprinela lokalnom razvoju.

On je istakao da tim stručnjaka iz celog sveta iz oblasti geologije, rudarstva, proizvodnih tehnologija i zaštite životne sredine radi na tome da ovaj projekat bude usklađen sa najvišim svetskim standardima, čime se postavlja baza za realizaciju velikog rudarskometalurškog greenfield projekta kakav je projekat „Jadar“, koji u Srbiji predstavlja ukupnu investiciju vrednu 2 milijarde dolara.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite živote sredine Irena Vujović i savetnik predsednika Republike za investicije, Danilo Cicmil.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • 123

  1. jun 2021 | 13:01

  Ha ha i nista vise.

 • zoks

  1. jun 2021 | 13:04

  Uz rudnik da bude fabrika baterija a pored nje fabrika el.vozila ili tako ili nikako!

 • Tijana

  1. jun 2021 | 14:45

  Haha ako budu pazili ko u Aziji i Africi što su radili odne se treba seliti jel ovo neće im reći izbačeni ste odavde

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>