• 0

Više od dve decenije posla u nekretninama: Koliko su uradili za životnu sredinu?

Posebna pažnja posvećena je pandemiji COVID-19, jer je 2020. godina donela pravi izazov u razvoju i negovanju odnosa između stanara i izvođača

  • 0
Odrzivo poslovanje

Foto: GTC Group

Odrzivo poslovanje

Foto: GTC Group

Globe Trade Center je 31. maja predstavio svoj prvi ESG izveštaj (environmental, social and governance), sumirajući dostignuća Grupe tokom 25 godina poslovanja na šest tržišta. Izveštaj za 2020. godinu predstavlja jedinstvene podatke o učešću GTC-a u održivom razvoju, odgovornoj izgradnji i upravljanju imovinom, saradnji sa lokalnim zajednicama i odgovoru na očekivanja zainteresovanih klijenata.

Gigant je prvi među komercijalnim izvođačima koji je predstavio ESG izveštaj na tržištu.

Izveštaj je bogat podacima o učincima na svim tržištima - Poljskoj, Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Posebna pažnja posvećena je pandemiji COVID-19, jer je 2020. godina donela pravi izazov u razvoju i negovanju odnosa između stanara i izvođača.

Zahvaljujući pristupu, ključni pokazatelji učinka GTC-a ostali su na zadovoljavajućem nivou i do kraja 2020. godine navode da se mogu pohvaliti visokom stopom zakupa prostora i kancelarija. Učestvujući u reaktivnom dijalogu i prilagođavajući svoje poslovanje neizvesnoj i promenljivoj realnosti, GTC je uspeo da održi visoku popunjenost i u svojim tržnim centrima, sa novim važnim maloprodajnim sidrima spremnim da se obavežu na nove prodavnice. Povrh toga, po prvi put u istoriji Grupe, dva entiteta: Globe Trade Center S.A. i GTC Real Estate Development Hungari Zrt, dobili su investicioni rejting od BBB- / sa stabilnim izgledima.

Poštujući visoka očekivanja zainteresovanih strana i negujući odgovornost prema zajednici, GTC je značajno poboljšao svoje poslovanje na polju uticaja na životnu sredinu. Grupa je smanjila potrošnju električne energije za 193.195 Mwh, što je za 10% manje nego u 2019. godini, a smanjila je potrošnju vode za 36% (325.353 m3) u poređenju sa prethodnom godinom. Takođe je smanjena emisija CO2, ograničavajući ih na 108.069 tCO2e u 2020. Pored toga, programi angažovanja i razvoja zajednice sprovedeni su u 91% objekata pod operativnom kontrolom GTC Grupe. Podržano je 145 institucija i organizacija u različitim projektima CSR-a.

IT HUB, kancelarija, office, biznis, radni prostor,

Foto: Shutterstock

- Industrija nekretnina igra važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promena i smanjenju rizika po životnu sredinu. Razvili smo i primenili „Okvir zelenih obveznica“, koji definiše smernice za izdavanje zelenih obveznica od kompanija iz naše Grupe. Ovako prikupljena sredstva koristiće se za finansiranje ili refinansiranje postojećih i budućih projekata koji promovišu održiva rešenja i upotrebu alternativnih izvora energije. Prvo izdanje desetogodišnjih obveznica u okviru zelenih obveznica, koju je agencija Scope Rating ocenila kao investiciju, na mađarskom tržištu završeno je u decembru 2020. godine, u ukupnom iznosu od 110 miliona evra. A ulaganje u naša postojeća imanja za poboljšanje njihovog uticaja na životnu sredinu se isplati. U 2020. godini naše poslovne zgrade Matrik A i Matrik B u Zagrebu dobile su LEED certifikat na najvišem mogućem nivou Platine. Ne nameravamo da se zaustavimo na tome - trenutno dobijamo sertifikat za sve zgrade u izgradnji, kao i za već završene projekte na svim tržištima u centralnoj i istočnoj Evropi - komentarisao je Ariel Ferstman, finansijski direktor GTC-a i član upravnog odbora.

GTC Group posluje u 6 evropskih zemalja, upravlja sa 48 zgrada i nudi svojim klijentima 752.500 kvadratnih metara komercijalnog prostora vrhunskog kvaliteta, razvijenog na principu poštovanja potreba ljudi i životne sredine.

Trude se da smanje uticaj na svoje neposredne zajednice, ispunjavajući 10 od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, uključujući čistu i pristupačnu energiju, između ostalog razvijajući održive gradove i osiguravajući odgovornu potrošnju i proizvodnju. Svi novi razvojni uslovi i, tamo gde je to moguće, oni koji su već završeni ispunjavaju najstrože ekološke kriterijume i obezbeđuju najviše sigurnosne standarde.

Kao rezultat toga, 84% imovine, ukupne vrednosti 1,6 milijardi evra, ima LEED i BREEAM ekološke sertifikate.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>