• 4

EU i Gejts ulažu milijardu dolara za klimatske promene: Prilika za nešto što svet do sada nije video

Gejts je u izjavi poručio da je dekarbonizacija globalne ekonomije najveća prilika za inovacije koju je svet ikada video

  • 4
energija, zelena politika

Foto: Unsplash

Evropska unija (EU) i američki milijarder Bil Gejts, planiraju da kroz zajednički investicioni fond prikupe do milijardu dolara za uvođenje nisko-ugljeničnih tehnologija, potrebnih Uniji u ostvarenju svojih ciljeva vezanih za klimatske promene.

- Ova sredsta će biti usmerena na proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora energije, održiva vazduhoplovna goriva, tehnologije za uklanjanje CO2 iz atmosfere i dugotrajno skladištenje energije - saopštila je danas Evropska komisija, prenosi Rojters.

Gejts je u izjavi poručio da je dekarbonizacija globalne ekonomije najveća prilika za inovacije koju je svet ikada video i da očekuje da će Evropa igrati ključnu ulogu u tom procesu, zahvaljujući svojim klimatskim ambicijama i liderstvu u nauci i tehnologiji.

EU se obavezala da ima ukupno nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine, a ova ulaganja će se fokusirati i na izgradnju velikih komercijalnih projekata kako bi se smanjili troškovi uvođenja novih tehnologija.

Oni će sadržati grantove i druge finansijske instrumente, pri čemu će doprinos EU dolaziti iz postojećih fondova, uključujući budžet Unije i EU fond za inovacije, a Gejtsova kompanija Brejktru Enerdži Venčers (Breakthrough Energy Ventures) bi to podržala istim iznosom, kako bi se preko fonda Brejktru Enerdži Jurop (Breakthrough Energy Europe - BEE) od 2022. do 2026. godine zajednički obezbedilo do 820 miliona evra, odnosno milijardu dolara.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    Mr.Gates " zaštitnik covecanstva" a gradi nuklearne reaktore sa Warren Buffetom u Wyoming ,koji se oduvek bavi frakingom. Prirodni gas nije gorivo buducnosti , nit je nacin kako se on dobija ekološki.Bill Gates dobro zna da Nemacka trenutno jako stavlja akcenat na Vodonika isti taj 1H element koji poduhvata 75% svemira.

  • Melanija

    A na sta su se obavezale SAD?

  • Moma

    Manijaci se uvek lako pronađu i dogovore.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke