• 20
 ≫ 

"Podrinje može da procveta zbog litijuma. Drugi smo po proizvodnji bakra u Evropi"

 ≫ 

Vučić se posebno osvrnuo na rudarstvo i energetiku

  • 20
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se danas javnosti sa početkom u 13 sati, iz zgrade Predsedništva. Glavne teme su KiM, EU i izazovi koji čekaju našu zemlju u narednom periodu.

Govoriće o predstojećim pregovorima u Briselu, napretku Srbije na evropskom putu, zatim o razgovoru sa predstavnicima opozicije, važnim državnim pitanjima i svom učešću na sednici Saveta bezbednosti, 8. juna 2021.

Kada je reč o stanju javnih finansija, Vučić kaže da je "moralo doći do smanjenja plata i penzija, kako bismo danas mogli da uživamo u plodovima teških reformi". Dodaje da su plate porasle na 560 evra.

- Pred nama je drugačiji period, i moraćemo da posvetimo više pažnje Zelenoj agendi i obnovljivim izvorima energije - istakao je predsednik, i osvrnuo se na Rio Tinto i RTB Bor.

Prvo rešenje vezano za Rio Tinto izdato je 8. juna 2004, a drugo 17. januara 2005. godine, podseća Vučić. Treće rešenje je usledilo 26.09.2005. godine, naveo je, i dalje rekao da je izdato ukupno 9 rešenja u prošlosti.

Kaže da su izdate dozvole o bušotinama velikog prečnika, u vreme kada je, kako kaže, Boris Tadić bio predsednik Srbije. "Srbija od projekta Rio Tinto nije imala velike koristi pre, ali može da ima koristi u budućnosti", kaže Vučić, i dodaje:

"Depopulacioni trend u području Jadra se nastavlja poslednjih devet godina. Želimo da preokrenemo taj trend. Celo Podrinje ima oko 100.000 ljudi samo. Svi su pobegli za Beograd, Novi Sad ili druga naselja", istakao je predsednik.

- Zašto sam to rekao? - kaže. "Ne želim ništa da namećem, možemo sprovesti i referendum, da vidimo šta narod želi. Ali, litijum je nešto bez čega se ne može sada, ali i nešto što će izgubiti snagu kroz 15 godina, jer će svet naučiti kako da dopunjava baterije. Srbija ima značajno izražene rezerve litijuma. Prvi su Čile, Argentina...".

Litijum

Foto: Shutterstock

- Litijum je neophodan za baterije, govorimo o desetinama milijardi evra. Podrinje bi procvetalo. Radilo bi 2.100 radnika samo na izgradnji - rekao je i dodao da će do 2030. potražnja za litijumom da poraste 20 puta.

- Kod nas ne dolazi u obzir da se radi samo rudarenje. Proizvodnja bi krenula tek 2026. godine, a 56 godina bismo mogli da imamo "mining" i "refining", a istovremeno bi, samo da to imamo, godišnji prihodi bili 600 miliona evra. Zamislite da imate samo 50 miliona evra više da date Loznici i Krupnju - naveo je predsednik Srbije.

- 3,4 milijarde evra godišnje bili bi prihodi samo od baterija i katoda - naveo je Vučić, i dodao:

"Tražićemo da dođe jedan od najvećih proizvođača automobila, i da ovde proizvodi e-vozila, ne damo sirovine van naše zemlje. Radite katode, baterije, ali i vozila u Srbiji. Uticaj na BDP godišnje bi bio 10,3 milijarde evra, a ukupni prihodi bi bili neverovatnih 19,7 milijardi evra na godišnjem planu", rekao je Vučić, i da sve mora biti urađeno tako da ne ugrožava građane i sredinu.

- Na 2018. sa dugovima koji su za 600 miliona prelazili ukupni kapital RTB Bora, danas imamo više od 5.000 zaposlenih, što je više od 700 novih radnih mesta. Prosečna zarada do kraja godine će biti oko 97.000 evra - naveo je.

- Postajemo 2. proizvođač bakra u Evropi, samo je Poljska ispred nas - rekao je Vučić.

- Mi u ovom trenutku gradimo 5 auto-puteva, u jednom trenutku će ih biti osam. Pretekli smo sve u regionu po mesečnim primanjima. Proporcionalno veličini, gradimo više puteva od Nemačke - dodao je Vučić.

Na pitanje vezano za saradnju sa Rio Tintom, Vučić odgovara:

- Da sam tada bio predsednik Vlade, svakako bih zaradio pare za Srbiju, od Rio Tinta. Svakako ne kritikujem projekat, jer može da donese procvat Podrinju i čitavom zapadnom delu. Ali, ako volja naroda bude da ne žele da zarade i da idu napred, ako ne žele da iskoristimo litijum, nema problema, poštovaćemo glas naroda - rekao je.

Vučić je danas u obraćanju najavio povećanje penzija.

Video: Od ponoći počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    4. jun 2021 | 13:33

    Velika šansa za katastrofu. Srbija će biti deponija. Budućnost su maline, zdrava hrana i eko industrija. To je šansa za budućnost.

  • Pera ložač

    4. jun 2021 | 13:57

    Bez litijuma se ne može, a bez naroda izgleda može ?

  • Dejan

    4. jun 2021 | 13:48

    Da li ste videli slike šta Rio tinto ostavlja za sobom. Samo mi nije jasno zašto ne pišete o Kronošpanu u Batočini, šta rade i koliko šuma su posekli

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>