• 0

Prodavci digli glas protiv nejednakih plata: Šef više ne može da se krije iza "sive zone"

Dugo vremena poslodavci tvrde da zakoni Ujedinjenog Kraljevstva u ovoj oblasti nisu jasni, ali ova presuda je jednostavna i na izvestan način je presedan

  • 0
supermarket, radnja, prodavačica

Foto: Freepik

Hiljade sadašnjih i bivših radnika Teska (Tesco), britanskog lanca supermarketa, izborili su pravni argument u svojoj borbi za jednaku platu. Evropski sud pravde presudio je da se na zakon EU može osloniti, kada je reč o podnošenju zahteva za jednaku platu, u "sukobu" sa poslodavcem.

Radnice Teska, mahom žene, tvrde da nisu uspele da dobiju jednaku platu za "rad iste vrednosti", u odnosu na kolege u distributivnim centrima, među kojima su uglavnom muškarci. Dodaju i da se tako krše zakoni EU i Velike Britanije.

Iz advokatske kancelarije "Leigh Day", koja deluje u ime radnike, zatraženo je pojašnjenje od Suda pravde Evropske unije. Zapravo, tražili su od suda da se fokusira na poseban aspekt, a to je ono što nazivaju "single source" test, primenjen na poslovanja u Britaniji.

Inače, prema zakonu EU, radnik se može uporediti sa nekim ko radi u drugom preduzeću ako "single source" ima moć da ispravi razliku u plati. Ranije ove godine, Vrhovni sud presudio je da radnici prodavnice Asda mogu da uporede svoje uloge sa ulogama svojih kolega u distributivnim centrima u svrhu jednake plate. Ova presuda se uglavnom usredsredila na pravni test Ujedinjenog Kraljevstva za uporedivost.

Prema firmi "Leigh Day", najnovija odluka pojačava presudu Vrhovnog suda i izuzetno otežava ostalim supermarketima da tvrde da se uloge radnika u radnjama ne mogu upoređivati sa ulogama njihovih kolega u distributivnim centrima.

Dugo vremena poslodavci tvrde da zakoni Ujedinjenog Kraljevstva u ovoj oblasti nisu jasni, ali ova presuda je jednostavna: ako postoji jedno telo odgovorno za obezbeđivanje jednakosti, uloge su uporedive. To znači da se poslodavci više ne mogu skrivati iza "sivih zona britanskog zakona". Vreme je da supermarketi prihvate da su uloge radnika u prodavnicama i radnika distributivnog centra - uporedive, piše BBC.

supermarket

Foto: Unsplash

Radnici su prethodno isticali kako su ponosni što rade u Tesku, ali da su se osećali demoralisano zato što kolege zaposlene u distributivnom centru zarađuju više od njih. Njihov stav je da britanski trgovinski lanac treba da prepozna doprinos radnika koji rade u supermarketima.

Portparol Teska kaže: "Poslovi u našim prodavnicama i distributivnim centrima su različiti. Ove uloge zahtevaju različite veštine i zahteve koji dovode do varijacija u plati - ali ovo nema apsolutno nikakve veze sa polom. Pošteno nagrađujemo kolege za poslove koje rade i vredno radimo kako bismo osigurali da plata i beneficije koje nudimo budu poštene, konkurentne i održive. Navedene tvrdnje su izuzetno složene i biće potrebno mnogo godina da se donese zaključak".

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>