• 0

Da li Bajden nastavlja Trampovu politiku? I on širi crnu listu na kojoj su kineske firme

U međuvremenu je odustao od povećanja poreza na dobit

  • 0
Džo Bajden, Džil Bajden

Foto: Tanjug/AP

Iako je delovalo da bi novi američki predsednik, Džo Bajden, trebalo da smiri američko-kineske tenzije, budući da su one dovedene do usijanja tokom Trampovog mandata, možda je to samo bila "varka".

Čini se da su ovo dani za važne odluke. Bajden je najpre odustao od plana da poveća porez na dobit, koji je tako dugo najavljivao, a onda je doneo odluku i da pojača restrikcije protiv kineskih kompanija.

Reč je o firmama koje navodno imaju veze s vojskom, te je Bajden juče potpisao odluku kojom se Amerikancima brani da od 2. avgusta kupuju ili prodaju obveznice 59 kineskih firmi.

Vang Venbin, portparol Ministarstva spoljnih poslova, kaže da "SAD ignorišu činjenice i da treba ispraviti greške, tj. prestati sa nanošenjem štete globalnom finansijskom tržištu i interesima ulagača".

Nova mera se, zapravo, nadovezuje na politiku Bajdenovog prethodnika, koji je u novembru 2020. na crnu listu stavio više od 50 kompanija iz Kine, zarad "zaštite nacionalne bezbednosti".

Bajdenov nalog sada obuhvata kompanije koje SAD optužuje da koriste tehnologiju nadzora, koja dozvoljava kršenje ljudskih prava. U odluci se navodi kako SAD brane američka ulaganja u kineske firme koje "potkopavaju sigurnost i demokratske vrednosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika".

I tu nije kraj. Iz Bele kuće je rečeno da će crna lista biti produžena, ako to bude potrebno.

Podsećamo, kineski proizvođač mobilnih telefona "Xiaomi" skinut je sa crne liste. Takođe se ne nalazi ni na onoj koju je sada objavio novi američki predsednik.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>